Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Шевове
Шевът е основата, която държи заедно всички части на мъжкия костюм. Той е също и отличителния белег за качество в работата на шивача или дизайнера.

Копчетата и илиците са добро място за проверка на качеството на шева. Трябва да има няколко обли шева на илиците без неравно довършване. Ръчно направените шевове са най-добри, но довършването им обикновено е неравно, в сравнение с машинните шевове.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Хастар
Предназначението на хастара е да даде комфорт на този, който го носи. Той също покрива тънки детайли на мъжкия костюм, като шевове и съединителни части, които държат костюма заедно.

Хастарът помага за избягването на контакт с тези шевове и съединителни области с тялото. Мъжкият костюм може да бъде „изцяло подплатен” (т.е. подплата 3/8 от сакото на костюма) или „частично подплатен” (т.е. ½ хастар от костюма).

Вашият избор на хастар трябва да бъде изкуствена коприна, купро или коприна, тъй като те дават гладко и копринено усещане. Важен детайл за хастара на костюма е да се избегне хлътване (вгъване) под костюма. Добре довършеният хастар трябва да бъде стегнат и да не достига до ръба на костюма.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Яка и ревер
Уверете се, че яката приляга плътно около врата без набиране. Половин инч от яката на ризата трябва да се вижда под яката на костюма. Яките на костюма, удължени до предната част на гърдите са известни като ревери. Яките и реверите са широко изменени през различните десетилетия.

Стандартната ширина на ревера трябва да е 3 до 4 инча. Най-важното, трябва да е пропорционален на цялостния размер на мъжкия костюм, както и на разстоянието между гърдите и раменете.

Реверите трябва да падат плоско на гърдите Ви, без да се набират или издуват. В общия случай реверите трябва да завършват остро на половината на разстоянието между горния край на ръкава и яката.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Джобове
Джобовете са важни детайли от мъжкия костюм, защото моделът им може да варира на различните костюми.
Има основно три типа джобове на костюми.
- Джобовете с „разрез” дават чисто завършване на областта на бедрото.
- Джобовете с капак са допълнителен плат, който покрива външната част на отвора на джоба.
- Висококачественият джоб позволява и „разрязан” и джоб с капак.

Шлиц
Шлицовете са вертикални разрязани отвори в долната част на гърба на костюма. Тези шлицове са предназначени да дават свобода и пространство на движението в областта на бедрата на костюма, като слагане на ръце в джобовете на панталона или оправяне на талията на панталона.

Шлицът има важна роля в детайлите на мъжкия костюм. Липсата на шлиц може да предизвика стягане в областта на бедрата. Частите на шица трябва да се застъпват с около ¾ инча, за да не се разкриват през тях панталоните. Има три типа шлиц между които може да избирате:
- Единичен шлиц: отворът на шлица е в центъра на долната част на гърба на костюма. Това е типично сред американския стил на костюма. Създава илюзия за по-слаба фигура на мъжа. Въпреки това, долната част е тази, която може да скъси мъжкото тяло и да създаде скован вид.
- Двоен шлиц: отличителен белег при детайлите на английския стил на мъжки костюми. Тези шлицове са изрязани симетрично от двете страни на областта на бедрата на костюма. Това позволява повече свобода на движение от единичния шлиц. Те също подчертават линиите на тялото. Недостъкът на този стил е главно при мъже с широки бедра, тъй като може да акцентира върху ширината на тази област още повече.
- Без шлиц: Липсата на шлиц на костюма може да затрудни движения като повдигане на ръцете или да ограничава движения като сядане на мек диван.
Въпреки това, много мъже предпочитат костюми без шлицове, заради изчистеното довършване и модерен вид. Това е по-подходящо за по-слаби мъже, тъй като приляга по-близо до тялото.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Копчета Копчетата са най-често използваните по време на носене, особено когато се закопчават и разкопчават.

Затова има много голяма вероятност да се счупят на две при ниско качество или да паднат, ако не са добре зашити на костюма.

Нека споменем няколко важни точки за копчетата като детайл от мъжкия костюм:
- Опитайте се да избягвате пластмасови копчета. Предпочитайте копчета от естествени рога, перли или кости. Други въжможни видове копчета са от метал или керамика.
- Уверете се, че те са сигурно захванати. Това не означава, че копчетата са зашити стегнато, здраво на костюма. Трябва да има гъвкавост в движението на копчетата, но не и да висят от костюма или да падат лесно, когато се дръпнат.
- Доброто шивашко майсторство използва добро количество конци да подсигури копчетата и все пак ги довършва чисто без свободни конци на копчетата и илиците.
- Проверете дали закриването е добро, когато са закочани. Не трябва да има набран плат около закопчаните копчета. Такова набиране би означавало несъобразено зашиване на копчетата и илиците.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Раменни вати
Не пренебрегвайте тези незабележими детайли на мъжкия костюм. Те са предназначени, за да може костюма да се окача на мъжкото тяло стабилно и държи костюма във форма.

Повечето костюми имат подплънки и дебелината на раменните вати зависят много от мъжките рамене и форма на тялото.

Тежки вати не биха били подходящи за мъже с широки рамене; в противен случай, ще ги направят да изглеждат като играчи на ръгби.

Леко плътни раменни вати биха подхождали на мъж с полегати рамене, за да изклежда костюмът балансиран.

Ръкавна извивка и ръкав
Ръкавните извивки са вътрешността на Вашите ръкави, където пъхате ръцете си. Високите ръкавни извивки ще дадат на костюма Ви свободно падане, дори и при големи движения на ръцете (пр. повдигане на ръцете). Ръкавните извивки трябва да бъдат достатъчно широки за лесно движение на ръцете и да не притискат подмишниците.

Ръкавите са стандартни в мъжките костюми по отношение на дизайна си и дължината. Важен съвет за ръкавите е, че те трябва да завършват ½ до ¼ инча преди маншетите на ризата, носена отдолу.

Най-вероятно ръкавите ще завършват на средата на кокалчето на китката Ви при отпуснати от двете Ви страни ръце.

Как да придобиете усет за детайлите в мъжкия костюм

Панталоните на мъжкия костюм
Детайлите на мъжкия костюм отнасящи се до панталона са падането, бастите и маншетите. Падането в долната част на тялото трябва да бъде гладко (без изпъкване или нагъване особено под областта на талията). Уверете се, че разстоянието между чатала и колана отговаря на височината Ви. То трябва да е по-голямо при по-високи мъже и по-малко при по-ниските.

Има 3 типа басти между които да избирате: единични, двойни и без басти. Също можете да избирате между обикновените басти и обърнатите. Сега на мода в мъжките костюми са панталоните без басти. Това дава много изчитен и гладък вид.

Препоръчително е маншетите да са широки 1 ½ - 1 ¾ инча, в завимост от цялостния размер на мъжа.

Обикновено маншетите на панталони стоят по-добре на по-висок мъж. Има тенденция ниският мъж да изглежда още по-нисък с панталони с маншети.