Терминът "virgin wool"

Терминът Чудили ли сте се някога какво е virgin wool? Защо някои пуловери са с етикет „virgin wool”, а други не? Всъщност е много просто. Virgin wool е вълна, която не е използвана преди от никой освен от овцата. Тя е остригана, почистена, изпредена и превърната в облеклото, което имате, като преди това не е било друго облекло или плат.

Идеята за рециклирана вълна в някое облекло е чужда за много хора. В днешни дни дрехите са евтини, а суровините изобилни. Ако влезете в универсален магазин и погледнете селекция пуловери подредени по цветовете на дъгата, шансовете са много малко от тях да имат етикет „virgin wool”, но в същото време нито един от тях няма да има и една рециклирана нишка.

Един от най-големите тласъци към рециклирането на нишките и облеклата е резултат от Втората световна война. Много неща, освен храната, са давани на порции. Правителствата ограничават количеството плат за производсво на нови облекла с търговска цел и ограничават суровите материали за домашните производители. Вълната била необходима за униформи, коприната за парашути и т.н.

Вместо да си купуват нови дрехи хората започнали да рециклират вълната от необходимост. Пуловер за възрастен човек можел да бъде разплетен и превърнат в детски пуловер, ръкавици, чорапи и в други полезни неща. Дамска рокля можела да се набере, за да пасне на дете. И нямало нищо позорно в това. Било патриотично и считано за едно от нещата, на които войната е научила хората.

Virgin wool е по-скъпа от обикновената вълна и използването й за направата на облекла ги прави луксозни.