От отпадъци от текила до новата най-устойчива веган кожа

 

Адриан Лопес Веларде и Марте Касарес с мостра от Desserto Agave

Адриан Лопес Веларде и Марте Касарес Дуарте от Мексико са основатели на компанията Adriano Di Marti. Преди четири години създават алтернативен материал на животинските кожи, като превръщат кактусите (нопал) в биоматериал, наречен Desserto. Тази веганска кожа се превърна в един от предпочитаните материали от модните марки, които се стремят да предлагат по-устойчиви продукти по целия свят. Сега Веларде и Дуарте отново въвеждат иновация, като създават първата веган кожа на основата на агаве.

„Откакто започнахме да работим в Desserto, не сме спирали усилията си в областта на изследванията и разработките и осъзнахме, че в Мексико има и други влакна, които биха могли да ни дадат същата суровина или дори по-добра. Проучихме кои емблематични заводи в Мексико биха могли да работят и кои от тях отделят повече отпадъци. Така разбрахме, че агавето е това, с което трябва да работим по-нататък“, казва Касарес Дуарте. „Индустрията за производство на текила, която е много важна в Мексико, произвежда много отпадъци по време на този процес. Тя оставя след себе си много органични отпадъци като листа и багаса [б.пр. сухи отпадъци от захарна тръстика/цвекло], така че видяхме възможност да проучим как да ги превърнем в нещо повече“.

Основателите на Desserto в продължение на няколко години анализират как да приложат своята технология за превръщане на агаве в кожа. „В Мексико всяка година се генерират около 360 000 тона багаса. Тя обикновено се изхвърля или се продава на фабрики за тухли, където я изгарят и използват като евтин източник на гориво, който генерира замърсяване на въздуха и пепел, така че това изобщо не е устойчиво“, споделя Лопес Веларде. „Така че видяхме възможност текилата и модната индустрия да работят заедно по устойчив начин“.

Така се ражда лимитираната серия Desserto Agave. Този нов биоматериал позволява на веригата за производство на текила и агаве да се разшири и да достигне до модната индустрия. Индустрията за производство на текила не само прави нововъведения в начина, по който произвежда своя продукт, но сега допринася и за създаването на екологично съобразени продукти.

От текилата до модата

За разлика от своя водещ продукт Desserto, за който компанията отглежда нопал и го използва като суровина за своята алтернативна кожа, за Desserto Agave компанията не отглежда растението агаве. Вместо това те събират отпадъците от агаве от различни фабрики за текила, след което преработват тези отпадъци и ги превръщат в своя устойчив материал. За първата си продукция те преработват 12 тона багаса, от които генерират 1 тон суровина, готова да бъде превърната в този устойчив материал. Този тон суровина е достатъчен за създаването на приблизително 8000 метра кожа от агаве. Лопес Веларде споделя, че за всеки литър произведена текила се генерират приблизително 7 кг багаса.

Превръщането на отпадъците от производството на текила в нов текстил удължава живота на растението агаве, чието отглеждане отнема между 6 и 7 години. След като бъде откъснато, то се преработва в текила, но влакното не е необходимо, така че то се превръща в боклук. Сега този отпадък има нов живот, като се събира и преработва отново, за да се превърне в Desserto Agave. „Производителите на текила не ни повярваха, когато им казахме, че ще им плащаме за техните отпадъци. Те са свикнали да гледат на тях като на боклук. Но ние го направихме. Изпратихме камион да събере багасата и им платихме за нея. Това е много добър начин за създаване на добавена стойност към изобилстващите суровини, които вече съществуват в Мексико. Има толкова голям потенциал“, казва той.

Въпреки че суровината е в изобилие, процесът на превръщане на агаве, което преди се е използвало за производство на текила, в нова веганска кожа не е бил лесен. Разработването на нов материал е сложно предизвикателство, дори за Адриан Лопес Веларде и Марте Касарес Дуарте, които години наред са трупали опит и са работили върху машини и специализирани технологии за това. „Работата с агаве е напълно различна от тази с нопал. Агавето е още по-сложно, поради вида на влакната, които има, които са по-жилави. Въпреки това, започването на процеса беше малко по-лесно, защото вече имахме машини и опит, изчисляващ времената, процесите и развитието. Така че този път беше по-лесно и по-бързо да разработим ново влакно“, обяснява Касарес Дуарте. Партньорът му добавя, че спасените от тях влакна са много твърди, така че машините за обработката им е трябвало да бъдат преработени. „С Desserto усъвършенствахме технологията си и това ни позволи да направим корекции на машините, за да обработваме по-жилави влакна. Първоначално обаче смятахме, че това няма да е възможно, защото машините могат да се счупят. Екипът ни от инженери трябваше да помисли кои са необходимите корекции, които са необходими, за да можем най-накрая да произведем този материал“.

Новият материал, Desserto Agave, може да се използва по същия начин като кактусовата (нопалова) кожа за чанти, портфейли и аксесоари. Една от разликите му е, че този нов материал е по-мек на допир. Освен това в него има до 89% органично съдържание. Също така мирише малко по-различно. За разлика от кожата от нопал, която има по-сладък аромат, като на бисквитка, кожата от агаве мирише повече на природа, земя, нещо по-старо.

„Бях много щастлив, когато се появи за първи път, защото мислехме, че няма да можем да обработваме влакната. Първото руло, което извадихме, беше с нюанс между кафяво и оранжево, което е подобно на цвета, който има багасата, когато е мокра. Това ми напомни колко сложно е било и как сме рискували много, както и машините, за да го създадем. Но в крайна сметка всичко се получи добре и сега на пазара има нова алтернатива“, казват те.