Ganni и Rubi дебютират с въглеродна прежда

 

Датската модна марка Ganni и калифорнийският стартъп Rubi, който е пионер в областта на въглеродно отрицателни целулозни текстилни материи, дебютират с първата в историята прежда, произведена директно от въглеродни емисии чрез изцяло ензимен процес.

въглеродна прежда

Преждата, произведена от въглерод, e неутрална по отношение на водата и земята. Тя е представена на Глобалната среща на върха за мода в Копенхаген и бележи втората фаза на стратегическото пилотно партньорство между двете марки, чиято амбиция е да се създават облекла от тъкани, произведени от Rubi, с CO2.

Ganni ще бъде първият моден бранд, който ще изпробва тъканите, изработени с патентованата технология на Rubi, чрез смесен състав от 20 % целулозна прежда Rubi и стандартна индустриална целулоза. Образците на преждата са получени чрез секвениране на въглерода – процес, вдъхновен от фотосинтезата и начина, по който дърветата вдишват CO2.

>Ganni и Rubi дебютират с въглеродна прежда

Neeka Mashouf, главен изпълнителен директор и съосновател на Rubi Labs, в изявление каза: „Създадохме Rubi, за да осигурим бъдещето на планетата ни, като възстановим екологичното равновесие на Земята с преосмислени вериги за доставки, които са в симбиоза с планетата, като започнем от модата, която е третото най-замърсяващо с CO2 звено на планетата. Когато мислехме с кого искаме да си сътрудничим, за да изработим първите по рода си материи по нашата технология, Ganni беше очевидният избор“.

„Ganni изигра важна роля, като ни помогна да направим мост между марките и производствените партньори, за да изградим бъдеще, в което цели производствени предприятия могат наистина да бъдат обновени, като се започне с нашата технология за текстил с отрицателен въглероден отпечатък и се продължи нагоре по веригата. Техният ангажимент за положително бъдеще на планетата напълно съвпада с нашата мисия и не бихме могли да бъдем по-развълнувани да си партнираме с тях, за да помогнем реализирането на нашия продукт“.

Сътрудничеството е част от инициативата на Ganni „Тъкани на бъдещето“ – амбициозна вътрешна програма, посветена на изследването и разработването на иновативни материи, които ще помогнат за прехода към по-кръгова модна индустрия с по-ниско въздействие, като същевременно инвестират в стартиращи иновации в областта на тъканите чрез споразумения за приемане на продукти.

Николай Рефструп, основател на Ganni, добави: „Развълнувани сме да работим с Rubi по тази вълнуваща разработка на плат. Крайната ни цел винаги е била да можем да създадем продукт, който да е наистина неутрален по отношение на климата. С технологията на Leila и Neeka, която се основава на улавянето на въглерод (буквално изваждане на въглерод от атмосферата и създаване на материал от него), сме една стъпка по-близо до тази цел.

Иновации в областта на тъканите, като на Rubi, ще изиграят решаваща роля за довеждането на модата до точката на декарбонизация, но за да се случи това, марките трябва да залагат, да поемат рискове и да инвестират в иновации. Все още има много неща, на които не знаем отговора, но работата с иновативни партньори като Rubi дава много оптимизъм за това как може да изглежда бъдещето“.

>Ganni и Rubi дебютират с въглеродна прежда

Rubi използва биохимични процеси, задвижвани от ензими, в промишлен мащаб, за да „изяжда“ въглеродните емисии и да произвежда текстил с въглеродни емисии. Тези процеси са неутрални по отношение на ресурсите. Патентованият процес на Rubi на безклетъчна биокатализа улавя и превръща CO2 от отпадъчните потоци на производствените предприятия в целулоза. Преобразуваната целулоза след това се използва за създаване на преждата lyocell, която може да се използва за дрехи и платове, като 100 % от вложения CO2 в крайния продукт се извършва с нулеви отпадъци.