Еквадорските бутанели от корозо


Виждали ли сте снимката, която Ричард Ейведън прави на Жан Кокто? - изящна ръка се подава от ръкав с три разкопчани копчета, което удостоверява шикарно високата класа на костюма и важността на копчетата. В по-други епохи разкопчаните копчета по ренесансовите картини символизират разпуснатост на нравите, а днес луксозността на дрехата… и гарантиран достъп до скъпите бутанели…

В големите плодове на тропическата палма от рода PHYTELEPHAS, наричана още "тагуа" или "корозо" има по няколко кавяфи ядки с много твърда бяла сърцевина. Тя напълно наподобява слонова кост и затова я наричат "растителна слонова кост". Местните занаятчии произвеждат чудесни малки скулптури, високо ценейки приликата със скъпоценната суровина.

"Тагуа" се внасят в Европа от Еквадор още през осемнадесети век, а през двайста година значителна част от копчетата в САЩ се произвеждат от корозо. С екологичното мислене и след настъплението на пластмасите след Втората световна война, производството на копчета от растителна слонова кост нараства. Суровината е неизчерпаема и не се изискват особени усилия - просто се изчаква плодовете да паднат от палмите и да се отстранят семките.


Еквадорските бутанели от корозо


Структурата на семките представлява навити растителни влакна, осигуряващи значителна здравина, неподатливост към нараняване и издраскване. Порите поемат до 3-4 мм пожеланата боя и гарантират качествено оцветяване.

Корозо се реже, гравира с лазер, прогаря, полира, избелва и оцветява. Няма две еднакви семки и всяко копче е уникално. Ивиците влакна не се заличават при обработката и това придава допълнителен ефект.

Тъй като суровината пътува от Еквадор, тези копчета са доста по-скъпи от полиестерните, но са се наложили като детайл, отбелязващ високата класа на мъжкия костюм, върху който са монтирани. Просто перфектните копчета, които избираш преди плата, едва ли в унисон с нашата поговорка: "Имал копче, та си ушил балтон…"


Снимка: www.corozobuttons.com