GUCCI – Англимания Инфантилисима

Лятната колекция за 2017 на Gucci, чийто творчески директор е Алесандро Мишелe, се състои от 87 визии, в които владее макароническият дух на Майкъл Фиш. Мода за млади хора, още непривклещени в матрицата на конформизма и константният социален пол, каквото и да означава това. Затова и изглеждат очарователно попаднали не на мястото си, макар и подвластни на един ребританизационен импулс – неидеологизирани денди… Самопризнанието на Мишелe досежно неговите креатури носи островен привкус и гласи: <ем>"Мъжката ваканционна колекция бе отличен случай да обрисувам своята идея за ексцентричност. Всичко започна от огромната ми страст към Англия. Опитах се да опиша какво се случва в моето въображение, което често разкрива естетика, много подобна на английската".

GUCCI – Англимания Инфантилисима

Това не е нещо ново за GUCCI, чиито колекции нерядко стоят под титула Англомания и представляват изпълнени с много въображение реминисценции на видяното в отдела за историческия костюм в музея „Виктория енд Албърт“ и препотвърждава тайния съюз между италианската сартория и традициите на Севил Роу.

Фотосесията е заснета от британския арт фотограф Nick Waplington, който счита че "дрехите носят усещане за златната ера на бохемския шик от края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век". Искал е да каже, че е силно повлиян инсценировъчно от Майкъл Фиш и бохемско-историзиращия му апломб, направил Дейвид Бауи и Мик Джагър неустоимо двусмислени.

GUCCI – Англимания Инфантилисима

GUCCI – Англимания Инфантилисима

GUCCI – Англимания Инфантилисима

Във ваканционната колекция 2017 на Gucci откриваме иронизирани традиционни мъжки костюми, много туид, напомнящи колежанските униформи сюити, войнишки стил, деним, бродерии, екзотични щампи на змии и тигри, микс от текстури - една "много британска визия". "Мъжкият гардероб е като ритуал и аз съм очарован от него и неговият код. Тази колекция е посветена на онези мъже, които са влюбени в своя гардероб. Мъже, които харесват красивите неща и които обичат да носят различни тоалети или да носят официално облекло по различен начин", допълва Мишеле.

GUCCI – Англимания Инфантилисима

Всъщност колекцията е брилянтен пример за инфантилизирана англомания, не случайно моделите са андрогинни типажи, сякаш изкушени да облекат дрехите на по-големите си братя и да им придадат по-авантюристичен вид. Преобладават колежанските сака с биета, смокингите, кентаврически афронтирани от принтиран деним, някои от милитаристичните жакетчета, към които клонеше един късен Майкъл Джексън, неминуемият колониален привкус, допълнен терастично в плъзналите тук и там змии и тигри. И към всичко това най-безумните салонни пантофи, чябата да камера и сандалети, над които фрапират дамски мрежести чорапи и подкъсени брокатени панталони.

GUCCI – Англимания Инфантилисима

GUCCI – Англимания Инфантилисима

Държан под око дендизъм, не особено ексцесивен…