Бивш крал, но пък недетрониран Крал на модата


Още като принц на Уелс, на по-късно живеещият в изгнание поради симпатиите си към Хитлер и брака си с Уоли Симпсън Дук на Уиндзор много допада да експериментира, при все че и военните мундири отлично пасват на донякъде декадентското му лице. Не ще забравя бричовете и ботушите му по време на една разходка с японската принцеса из градините на Балморал.


Бивш крал, но пък недетрониран Крал на модата


Така през трийсетте херцогът придава на Dinnerjacket с шал-яка кралско значение.

Също така той е първият, комуто хрумва идеята да пожелае смокинг в много тъмно синьо, наместо в черно, тъй като този цвят при изкуствено осветление изглежда по-черен от черното. Днес този цвят наричаме вечерно синьо.

Със своя шивач на ризи Едуард създава днешната смокинг-риза с мека счупена яка, двоен маншет и плисиран пластрон, който иде да замести твърдата риза за фрак. Тази сигнатура пасва на генералната му неприязън към всякаква формалност и при пръв случай да захвърли сакото и да запретне високо ръкавите на ризата.

И в спортната сфера създава нов модел - през 1922 г. като капитан на Ancient and Royal Golf Clubs in St. Andrews той носи един пъстър Fair-Isle-Pullover. По-късно той пише: 'I suppose the most showy of all my garments was the multicoloured Fair Isle Sweatwer with its jigsaw of patterns'.

По време на своята околосветска обиколка, която предприема преди коронясването си, той често носи сиви, двуредни, на белезникави райета костюми, които по този начин добиват голяма популярност. Разбира се тази популярност се дължи и на чудесните фотографии, които придворният фотограф, Сесил Бийтън му посвещава.

На херцога също дължим, че със син костюм могат да се носят кафяви обувки от по-груба кожа, вечно интересен Look, който собствено той въвежда.

Това, че Glencheck в англоезичния свят се нарича Prince-of-Wales-Check обаче не бива да ни води към това, че Едуард VIII като престолонаследник често носи този мотив. Спортният десен е в по-голяма степен наречен на дядо му, Крал Едуард VII, който по времето, когато е Принц на Уелс, често избира за своите спортни костюми характерните карета. Типично за Дука на Уиндзор е неговото умение да смесва мотивите, както при избора на спортен Outfit, така и при костюми, ризи и вратовръзки. Примерно той носи раирани чорапи към двуцветни обувки, панталон от крепон на ивици и карирана риза, или пък раирани чорапи и панталони на мадраско каре, цялата приятна какафония, която владее в съвременната мъжка мода с англофилски облик.

Всъщност неговият стил в сравнение с другите членове на английската кралска фамилия понякога може да се обозначи като ексцентричен, като се има предвид че стълкновението на райета, карета и точки в сферата на акутен консерватизъм си е направо великофренска революция. От днешна гледна точка неговата философия може да се нарече по-скоро авангардистична и голяма част от неговите идеи са пътеводни за съвременната мъжка мода. Определено е повлиял и на стила на обличане на мадам Симпсън, а може би и на костюмите на Фюрера…


Фото: Дукът на Уидзор през 1945
Фотограф: Abbie Rowe (1905-1967)