Класически туиди и мотиви в мъжкия гардероб


Donegal Tweed
- чудесен плат за спортни сака, комуто пасват вълнени и копринени вратовръзки, също така и вратовръзки от Irish Popelin, смес от вълна и коприна. Поради преобладанието на бяло в този вид туид, би могъл да се носи с риза Tattersallcheck.

Shepherd's Check - много обикнат, сравнително рустикален мутив за Derby Tweed. Известни са различни цветови съчетания и големина на мотивите. Черно-бялата, с по-малка големина на фигурите версия е известна под името пепит.

Harris Tweed e за континенатална Европа съвършеното понятие, дефиниция за туид. Има груба повърхност и е добре податлив на моделиране. Този туид в ярки цветове е подходящ за спортни дерби сака за излет в провинцията, да кажем с кадифен панталон.

Herringbone или Рибена кост - истинска класика за спортни сака. Типичен за американските производители и е в стандартния асортимент на примерно Brooks Brothers. Има го в различни цветове, типични са кафяво, тъмно и светло сиво и зелено, но също така и тъмно и по-светло синьо. Сивата рибя кост пасва отлично на бяла риза от оксфордски памук, черна плетена вратовръзка или копринено фишу.

Varied Herringbone - вплетени са и допълнителни цветове в тази разновидност.

КЛАСИЧЕСКИ ТУИДИ И МОТИВИ

Houndstooth - неспокоен мотив, изискващ много предпазливост при комбинация. Подходящ за спортни сака, допустими и в офиса.

Cheviot - здрава камгарна тъкан, произведена от вълна на т.нар. шевиот овца. Типична за спортни костюми. Кроячите шеговито описват тази тежка тъкан като "бронирана".

Covert - фино меланжирана тъкан, чудесен материал за т.нар. английски Countrywear и от която се шият палта, но също и сака за езда, hacking jackets. Типичен е зеленият или кафяв оттенък. Тази класическа материя е в обращение при съвременните дизайнери.

Bedford Cord - тежка и държаща топло вълнена материя, предназначена в Англия за ловни сака и костюми. Немислимо е да се носи в офис. Саката от тази плътна материя нерядко надживяват собствениците си. Оптиката на тази тъкан значи много за вкоренените приятели на английския вкус.