Блейзърът - още една жива модна легенда


Съществуват еднореден и двуреден, навигационен блейзър, които имат различен произход. Едноредният, опирайки се на двуредния навигационен блейзър, най-често е тъмносин, възхожда към клубния жакет, който може да има всеки пожелан цвят. Навигационният блейзър възниква от късото двуредно сако, носено през деветнадесети век от маринатата. Името си той дължи на това, че капитанът на фрегатата HMS BLAZER поръчва за екипажа точно определено сако, което за първи път е облечено през 1837 г. за посещението на кралица Виктория. Благодарение на кралското благоволение, което това нововъведение предизвикало, този тип сако съвсем скоро е възприето и на други кораби.

Ала как синьото сако със златни копчета достига до гардеробите на гражданството, не е възможно съвсем точно да се проследи. Вероятно въодушевените от маринатата не-морски люде си заръчали сако в този стил, предназначено да се носи по време на спортни събития. Възможно е също офицерите от маринатата да са заръчали при шивача подобно сако като цивилна вариация на тяхната униформа, което скоро започнало да се копира от други клиенти. В полза на тази теза говори и това, че Gieves&Hawkes като традиционен снабдител на маринатата, същевременно е и най-висшата инстанция по въпросите на навигационния блейзър.


Блейзърът - още една жива модна легенда
Двуреден вълнен блейзър на Gieves & Hawkes


Произходът на навигационния блейзър от военното корабоплаване му дава и до днес междинния статус на нещо средно между спортно сако и сако от костюм. Със своето празнично синьо и блестящите си, златни копчета той без съмнение изглежда по формален от карирано сако от туид, ала в сравнение с един тъмносив костюм, той издава известна оперетност, която напомня някаква измислена, несъществуваща униформа.

Що се отнася до едноредния блейзър, той няма никаква милитаристична предистория. Става дума за клубните жакети, които през деветнадесети век биват носени от английските гребни общества. Тук тъмносиньото не е задължително, макар че еднореден блейзър в други цветове не е често явление, независимо от американската любов към блейзър в бутилковозелено, магента или жълто. Едноредният блейзър има три външно апликирани джоба, при все че днес се предлагат и с джобове с капаци. Тъй като малко мъже са членове на някакво спортно обединение, чиято емблема е налице във формата на блестящите копчета, някои носят едноредния си блейзър със сини или емайлирани копчета.

Без златните копчета разликата с едно спортно сако става по-очевидна и така едноредният син блейзър със сини копчета е просто едно синьо сако, изглеждащо по-формално от едно спортно сако. Със сив фланелен панталон и кафяви обуща, едноредният син блейзър е любимо решение във Франция, Италия и Испания и е нещо като униформа за южноевропейците, които го носят на работа или в свободното си време.

Класическият навигационен блейзър така да се каже се ограничава в една салонна показност на открито. Прекалено формален за свободното време, прекалено плейбойски за офиса, но много харесван от младите хора. Така във вечното завръщане на блейзъра малко нещо се променя, да не кажем почти нищо.


Блейзърът - още една жива модна легенда
Еднореден летен блейзър на Gieves & Hawkes


Който обича блейзър, го носи при поводи, за които той е създаден и при които без усилие може да блесне - на неформални градински празненства, при спортни събития, през отпуската и, разбира се, в края на седмицата.

Платът? - син камгарен серж, фланела… Отлично се съчетава със светлосив или антрацитено сив фланелен панталон, така любим на знаменития Фред Астер, чиято сигнирана и подарена на Одри Хепбърн негова снимка тя рамкира в облицована във фланела рамка, кадифен панталон във всевъзможен цвят, а за съчетанието на навигационен блейзър и Cavalry-Twill-панталони традиционалните Cordings of Piccadilly казват че това е то английската мъжка униформа, добре пасва на джинси, а с подходяща вратовръзка нивга не ще изпаднете във fauxpas.

Копчетата са от месинг или злато примерно на London Badge and Button Company, традиционна къща на Jermin Street, ала може и свръхскъпи антикварни копчета от военни униформи, придобити на вълнуващ аукцион. Аз самият дълго носих тъмносин двуреден блейзър със сребърни антикварни копчета на малтийската полиция…


Снимки:
gievesandhawkes.com