Най-елегантният мъж на планетата


Според Анна Уинтор, а тя знае какво говори, дори когато я замерят с яйца, заради скъпите й кожени палта, внукът на Джани Аниели, така елегантен и очарователен като прочутия си дядо, е, бездруго, най-фешънабелният мъж на планетата. Уинтор рядко суперлативизира… Лапо Елкан е мениджър на "Фиат", има слава на прелъстител, приятел е на Хенри Кисинджър и е страстен почитател на "Ювентус". Почти всичко, което в съвременната мъжка мода се е спокойно уталожило, е вряло и кипяло през годините в модните експерименти на Лапо. И е класика, подобна на кройката на специалния маншет за ризите на дядо му, тъй щото скъпият му часовник да се вижда… Елкан е очарователно риж и луничав, подобно на италианския престолонаследник Емануеле Филиберто ди Савоя, друг не по-малко елегантен плейбой, осиян и от аристократичното минало на фамилията си, както и от легендата за елегантността на дядо си, Умберто ди Савоя, известен в младостта си като най-елегантния принц в Европа. Когато питат Лапо къде шие костюмите си, той отвръща безцеремонно: "Не ги шия, унаследявам ги…", което е много английско и съвсем в тренда на английската империална митомания.


Най-елегантният мъж на планетата


Всички са виждали как сутрин една "Алфа Ромео 147" се стрелва от една от къщите на хълмовете около Торино и се устремява с висока скорост към базата на "Фиат" в Мирафиор. Зад волана е Лапо, вече успял да направи сутрешния си крос. Бидейки работохолик, изненадваща е неговата елегантност всеки ден и всеки час. Пътува много и говори свободно четири езика.

Лапо Елкан, наричан златния внук на Италия, е космополит, роден в Ню Йорк, учил във френско училище, живял в Париж, Ню Йорк и Рио де Жанейро. Бил е студент в Лондон, работил е под фалшиво име в Пиаджьо, отбил е военна служба, бил е алпинист, стажувал е цяла година в консултантската фирма на Хенри Кисинджър на "Парк Авеню" в Манхатън.

В елегантността на Лапо я има спонтанността на американците, маниерността на англичаните, галантността на французите, но и светкавичната бизнес реакция, очевидно унаследена от дядо му Джани.

Като оставим настрана произхода му, Лапо все пак е младеж, имащ своите ексцентричности, но и силна воля за предразполагаща естественост. Това го прави симпатичен, дори когато ходи на най-тежки партита и в най-скъпи модни ресторанти. Затова може да го срещнете както в шикарния "Суши Самба" в Ню Йорк, така и на прием в Белия дом, заедно с Хенри Кисинджър, на модни дефилета, или преизобилно - по кориците на Вог, Джи Кю и къде ли не. Но като човек, комуто е поверена задачата да държи вечно млад образа на "Фиат", има артистичния кураж за своите страсти: той не пропуска нито една изложба за автомобилен дизайн, нито прояви на модерното изкуство. Гордее се със своите седем татуировки и завидна физическа форма. Някъде тук е и тайната на неговата елегантност - дори колите му са понякога в десените на шикарните му смокинги, елегантността му е почти технологична и психеделична. В аутфитите му властва английски шик, но силно артифициран по италиански маниер. Да не говорим за инспирираните от него модни аксесоари с марката "Фиат", превърнали я в спектакулярен моден фетиш.

Категоричният императив на Лапо е: "Да се анулират разстоянията в света." Затова най-често може да бъде видян по летищата. Той винаги е пръв: да поздрави, да изслуша, да предразположи и е експерт по старите жестове на целуване на ръка и избора на деликатни цветови решения за аутфитите му. А всичко това е част от неговата "операция симпатия" - той инвестира във всичко, от евентуалните купувачи на "Фиат" до секретарките си, на които изпраща цветя. Това важи и за модния му атитюд, където властва космополитен шик и огромно задоволство от странните решения, до които прибягва, бидейки светско лице.

"Без да полага труд, постига максимален резултат с минимални усилия", казва за любовните завоевания на Лапо братовчед му Едуардо Фабри, който е делял апартамент с него в Лондон.

В "операцията симпатия" са включени дори и отношенията с журналистите. "Внукът на Италия" се грижи за тях - на тези, които се интересуват от високи скорости, той лично дава технически обяснения, рядко прави изявления, но като суетен мъж се интересува от фотографите, пред които се изпречва. Дори аферата с кокаин и торински травестити не му навреди особено, а бе онази малка порочност, която ни кара да се вглеждаме все по-внимателно във фамозните му костюми. Понякога слага джинси и потник под кариран смокинг и пак е очарователен. И той може да каже, подобно на дада-баронесата Елза Фрайтаг фон Лорингхофен: "Облечен изглеждам много добре, но гол още повече…"

"Когато го чакаш пред ресторант, за да го "папаризираш", той идва насреща ти и е така любезен, че те обезоръжава", разкрива фотографско-светския си опит с Лапо светският фотограф Умберто Пици.


Планетарна елегантност… в луксозно купе…и много много светкавици…