Привилегията да си поръчаш Kiton


Съществуват костюми, скроени при шивач, костюми от щендера и масова конфекция, ала онзи, който си въобразява че по този начин са изчерпани всички видове мъжко облекло, е изпаднал в голяма и тъжна заблуда. Съществува и четвърто измерение и то се нарича Kiton. При това не става дума просто за фабрика, в която костюмите се съшиват по стародавни правила на шиваческото изкуство, Kiton е една ексклузивна визия.


Привилегията да си поръчаш Kiton


Историята започва през трийсетте и четиридесетте години в Неапол. В една обсебена от фините материи и с огромно историческо реноме фамилия расте млад мъж, който по-късно в качеството си на пета генерация ще поеме семейния магазин. От детска възраст той е в досег със скъпоценно, ръчно изработено облекло, първо защото мъжете от неговата фамилия не са носели нищо друго, и второ - защото баща му много често го води при най-добрите шивачи и майстори на ризи, за да усвои занаята на производство на фини материи от пике. Младият мъж се оказва възприемчив ученик, за да забележи, че търсеното качество на ръчна изработка става все по-рядко срещано. Мнозина шивачи не са така сръчни, режат плата както им падне и шият далеч по-невнимателно от по-рано. Упадъкът на шиваческото изкуство означава не само липса на стил и елегантност, но и че красотата на един дизайн вече не е възможна, едно развитие, което просто не му дава мира. Ала синът на майстора на платове е изобретателен и го човърка мисълта за една концепция на облекло, която да е далеч по-добра от тази на шивачите по мярка.


Привилегията да си поръчаш Kiton


Кои са отделните компоненти на тази визия, с които подобно облекло би се отличавало?

* Чрез материите, които не ще попаднат при шивачите по мярка, тъй като са изтъкани в най-добрите тъкачници на Англия, Шотландия и Италия ексклузивно.

* Чрез кройките, които кроячите и майсторите на модели така са перфекционирали, че във всички случаи пасват и всякога изглеждат добре.

* Чрез форми и детайли, които никой шивач не би стилизувал по-добре.

* Чрез начина на приготовление, при което чрез разделение на работните стъпки при многобройни специалисти, се осигурява константно качество.

* И най-подир чрез ръчната работа, което прави съответната дреха мека като плетен пуловер, лека като риза и удобна като костюм по мярка.


Привилегията да си поръчаш Kiton


Младият мъж се казва Чиро Паоне и през петдесетте и шейсетте години последователно преследва преоформянето на своя концепт.

През 1968 основава собствена фирма, ползвайки гръцката дума chiton, гръцката дума за одеяние, хитон, за название на марката си Kiton и прави родния си град Неапол синоним на висша елегантност в сферата на мъжката мода.

Привилегията да си поръчаш KitonГеният на Чиро Паоне се потвърждава не само в качество на материя, кройка и приготовление на един продукт, а и в маркетирането на един свят на продукти, в който Kiton съвсем не е просто лейбъл на фино облекло.

Достатъчно е един клиент на марката да се сдобие със своя така дълго желан костюм, за да усети, че със скъпоценността от фабриката в Арцано е получил входна карта за достъп в един медитерански свят, пълен със стил и удоволствие и в който всяка сутрин с обличането на неаполитанското сако, встъпва в своеобразни, възбудителни и неизпитани преживявания.

При Kiton се шие дефинитивно на ръка с бели памучни конци, рамото, така нареченото неаполитанско рамо, като най-съществен елемент, по специална рецептура се обработва на ръка, за да се придаде обем чрез набор, илиците се обшиват също ръчно с копринени конци.

Чиро Паоне сам посещава тъкачниците, за да си избира платове.
Посещенията му в Huddersfield или Peebles, неоспоримите провинции за камгарени тъкани от първа категория, е и изпитание за производителите, но и признание, защото Паоне се радва на фините материи и тази негова радост е истинска похвала за тях.


Снимки: kiton.it