Стилът на джентълмена - Аксесоари


Стилът не се изчерпва само с облеклото. Съществуват разни малки добавчици, които окръглят образа, правят го по-фин и внасят една особена персоналност чрез драговолен избор. Става дума за аксесоарите, за онези малки дребни вещи, които носим със себе си - в джобовете, директно върху кожата, или като дребен багаж.

Има полезни вещи като джобно ножче, или малка сребърна ножичка, доза с омекотител за уста, има вещи за украса като копринената кърпичка в джоба, или пък апетитни вещи като табакера, чрез които ние се представяме в обществото, или просто правят живота ни по-приятен. Това са уж малки и странични неща, които обаче издават много за собственика, за грижливостта му да подбере както облеклото, така и пасващите му аксесоари.


Стилът на джентълмена - Аксесоари


Във филмите и литературата тези вещи характеризират героя, марката цигари, които пуши, начина, по който дипли копринената кърпичка в джоба си, щипката му за банкноти. Дали това е съзнателен или безсъзнателен избор, не е съвсем ясно, понякога безсъзнателният избор говори повече за човека. Но зависимостта, в която аксесоарите се явяват във всеки случай издават дали нещо е пожелано като изричен акцент, или просто е случайност. Ако един белгиец пуши в Брюксел испанските цигари Ducados, то това си е една екзотика с привкус на фламенко, но когато един испанец пуши същата марка, това е просто баналност от испанския ландшафт.

Понякога облеклото е подчинено на интернационален стил и само дребните аксесоари обживяват с регионална специфика цялостния изглед. Независимо дали сте в Лондон, Женева, Токио или Рио де Жанейро, в магазините ще намерите навсякъде сравнително унифициран избор от дрехи и обувки. Локалните специалитети ще потърсите в дребните неща. Свързани са с ежедневието и издават навици и зависимости от историческо естество. Те са като локалната кухня, храбро противяща се на интернационалната. Всичко това придава очарование на едно пътуване, когато напускаме ежедневното обкръжение и драговолно търпим промени и волни повлиявания.

Интернационално валидният стил на облекло дава малко пространство за вариация, но когато си го позволите, можете да изразите стил чрез най-дребните неща. При мъжа, това са очилата, бутанелите, часовника, писалката, конте-моливчето, табакерата, иглите за вратовръзка, пръстена с герб, портфейлът, ключодържателят, бутониерата, дозата за парфюм, сребърната лъжичка в джоба, при медийни лица - пудриерата, мобилния телефон, личните сребърни, с позлата прибори, каквито аз винаги нося в джоба на сакото си, както и някои кабала бижута, лъжицата за черен хайвер, дозата за пура, бастонът, театралният бинокъл, щипката за лед, миниатюрният несесер за нокти, малката сребърна бутилчица за спиритуози и още, и още…

Фрак и смокинг се носят с джобен часовник. Ако той е златен, би било добре и бутанелите ви да са златни. Към смокинга върви и малък ридикюл със сребърна четчица за отмахване на пепелта от пурата… Ами малка сребърна обувалка? Понякога тези ювелирни дреболии струват цяло състояние и облеклото е фон, на който те блестят.

Когато сте изтънчен, всякоя необходимост се превръща в украшение. А когато сте банален, нещата са непоправими, като телевизионен модератор, който размахва в ефир пластмасова химикалка…