Ръчно изработеният мъжки костюм
на Gieves & Hawkes


Витрината на Gieves&Hawkes е особено репрезентативна за Savile Row. Често най-добрите шивачи са наврени в много малки магазинчета, понякога направо в мазета, но не така е при Gives&Hawkes на Savile Raw №1.


Ръчно изработеният мъжки костюм на Gieves & Hawkes


Тук се резидира в помещения, които някога са принадлежали на Royal Geographical Society като главна тяхна квартира. Нов клиент бива воден на горния етаж, в Adam Room. Тук в една въодушевителна антмосфера ще бъде положена основата за може би десетилетно доверено отношение между клиент и cutter.

Ръчно изработеният мъжки костюм на Gieves & Hawkes


Докато клиентът пледира своите обичайности и навици и изразява желания по отношение на кройката и плата, cutter от това, което е видял и чул си прави един образ на клиента и очертава в най-общи линии контура на пожелания костюм. Опитният cutter няма нужда от много време, за да схване, какво клиентът е пожелал, дори ако последният не осъзнава съвсем точно какво иска. След като кройка и детайли са уточнени, се пристъпва към избор на плата, като новакът бива децентно въвеждан във фундаменталните възможности. При вземане на мярката се отбелязват телесните особености. Това става чрез един дискретен код. DRS означава dropped right shoulder. FS отбелязва forward stomach, а BL 1, 2 и 3 означава bowed legs to the first, second or third degree.

Измъченият от конфекцията клиент за първи път разбира, че не дължи извинение на несъвършенствата на тялото си, поради които трябва да бъде наказан със зле стоящ костюм. И при наличие на корем или недобре оформени седалищни части панталонът ще стои перфектно оптически.


Ръчно изработеният мъжки костюм на Gieves & HawkesРъчно изработеният мъжки костюм на Gieves & Hawkes


За него се вземат минимум пет мерки при това със сдържаност, напълно непонятна в ситуациите, в които лекар ви прави преглед в близост до интимните части. При вземане на мерки за панталона се уточнява дали клиентът предпочита колан или тиранти, от което зависи дължината му. Възоснова на взетите мерки на груба хартия се очертава кройката чрез изчислителна система и през годините усъвършенствано чувство. Кройката е строителният план на костюма. Отделните части се изрязват и се превръщат в шаблони. След това шаблоните се очертават с креда върху плата. Всичко се изрязва на ръка.

Зашиването на отделните части се прави на ръка и провизорно с бели памучни конци от coat maker, trouser maker и vest maker за първата проба. Тя теоретично може да се състои след няколко дни, но тъй като шивачите са затрупани с поръчки, first fitting може да стане след седмици. При тази проба клиентът за първи път вижда костюма не просто във фантазията си и с помощта на шивача решава необходимите изменения. Костюмът след пробата се връща при coat maker за да се очертае втората версия с всички договорени изменения.

Всички подплънки от канаваца, памук, филц и конски косъм, които при конфекцията се лепят за по-голяма бързина, тук се зашиват с безброй бодове и изключително внимателно. Чрез решително изглаждане подплънките се пресоват до пожеланата форма и така дават на костюма триизмерна форма. При това еластичните конски косми трайно се вграждат в плата по гърдите и реверите. Във викторианската епоха са се правели дузина проби, а сега са необходими минимум три като за първи път, после може и само една. Илиците за копчетата се обработват обезателно на ръка с копринени конци. Последното ръчно изглаждане придава на костюма окончателната му форма и тя трябва да устои на всякакво химическо чистене.

Идва ред на последната проба и, ако желанията на клиента са задоволени, работата по костюма е приключена. Ако на улицата готовият костюм изглежда като нов-новеничък, това не е комплимент за шивача и клиентът е в правото си да се обърне към друга легендарна институция на Savile Row - Anderson&Sheppard.

А това, дами и господа, означава, че костюмът трябва да изглежа като излят, като по рождение… сякаш сте се родили с него, каквото и да означава това…


Ръчно изработеният мъжки костюм на Gieves & HawkesРъчно изработеният мъжки костюм на Gieves & Hawkes


A какво да кажем за униформите, които Gieves&Hawkes изработват за английския престолонаследник?

Снимки: Gieves & Hawkes