Мъжка мода от Ann Demeulemeester


Има някаква странна екзалтация в огромните очи на Ann Demeulemeester, белязала и неоготиката на моделите й.

Мъжка мода от Ann DemeulemeesterВ един обстоен албум, представящ фотографически блясъка на Хабсбургската империя - "Kaiserlich-Konigliche Monarchie", съм се натъквал на виенски типажи в странно бохемски стил - дълги коси, обезателното бомбе мелоне, нелъвък сюртук, който сякаш момчето е задигнало от баща си, може и някоя финтифлюшка и дързост в погледа, идещ от необикновението на младостта.

Има го този типаж и във фотографиите на Аугуст Зандер, макар и по, по немски, облагоприличен… Точно това е и основополагащият типаж, който Демьолеместтер внимателно разработва във всичките си колекции за мъже, напомняйки ми увлечението на Вивиан Уестууд по Фрагонар и най-вече по Холбайн и неговите врани на верижки.

При нея райето е винаги хиперболизирано, общият силует напомня "Пиеро" от знаменитата картина на Вато, а в детайлите се крие онази хистерика на Албрехт Дюрер, когото тя толкова много обича и директно цитира във фотосесиите си.

Млади вагабонти, предрешени като мускетари, бохемстващи романтици, радващи се на своите изящно андрогинни тела, нетърпеливи да изразят бизарността си чрез странна панделка, втъкната в бутониерата, или пък ръкавици като че от картина на Ван Дайк.


Мъжка мода от Ann Demeulemeester


Плъзнали по саката и панталоните дантелени фльорони
, нетърпелива многопластовост, която алчее да покаже странната съчетаемост на дрехите, отвъд удобството и ползата…  директно в изкуството.


Мъжка мода от Ann Demeulemeester


Ecce Homo или Fucking Joung като титули на колекции издават известен високомерен интелектуализъм, който заявава - в облеклото си можеш да изразиш всичко, което обикновено многословно обясняваме, или пък премълчаваме.


Мъжка мода от Ann Demeulemeester


За сетен път се убеждавам колко важно е да си гледал внимателно знаменитите картини… когато си решил да правиш дрехи…

Снимки:
Модели от колекция мъжка мода Пролет-Лято 2014 на Ann Demeulemeester