Savile Row - меката на костюма по мярка


В един свят, в който дизайнерите се ценят повече от занаятчиите, Savile Row Лондон си остава един от последните бастиони на традиционално кроячество и шивачество. Тук цари строго и традиционално разделение на работата.

Cutter e нещо като архитект на костюма, който проектира кройката и срязва плата. Tailor е онзи, който сглобява костюма. Обикновено едни шият само сака, жилетки или панталони. Coat maker, west maker и trouser maker са съответните английски обозначения. Cutter напасва костюма при пробите, прави т.нар. fitting. С неговите коректури костюмът се връща при специалистите. Естествено той може да довърши и сам костюма, тъй като преди да се издигне до високата си позиция, основно е изучил занаята. Това тънко познаване на модуса на шивачеството различава cutter от дизайнер, който поназнайва от занаята, само доколкото да подготви проектите си за индустриално производство.

Savile Raw - меката на костюма по мярка За интернационалния характер на Savile Row, който днес защитава традициите на английското кроячество в специално обединение, допринася и това, че в края на деветнадесети век тук идват отлични еврейски шивачи от Полша, Унгария и Германия и смесват понятията за елегантност на родните си, континентални страни с английската експертиза на стила и така допринасят за славата на тази Мека но мъжкия костюм по мярка.

В съвременния свят май само в Англия и Италия съществува такъв висок слой клиенти, които знаят що е добър костюм в едно море от конфекция.Става дума и за доста солени цени. Производството на bespoke suit трае около четиридесет часа и се счита за неприлично този срок да се съкрати.

Anderson&Sheppard e една изключително успешна институция на стила, предпочитана от богати американски клиенти, както и от принц Чарлз. Изключително дискретни са и е практически изключено нещо да достигне до пресата. Тук твърдо са решили, че копчетата на ръкавите на техните костюми не ще се разкопчават.

H.Huntsman&Sons на Bond Street е основана през 1919 г. и е много известен адрес първоначално за облекло за езда и лов, което много е повлияло стила на манифактурата. Счита се за най-скъпата фирма на Savile Row.

Kilgour French&Stanbury на номер 8 е също голямо име в света на английското крояческо изкуство. Тук се изявява Bernard Weatherill, една легенда в облеклото за езда и лов, също и cutter George Roden, майстор на бричове за езда.

На номер 10 е J.Dege&Sons, която обединява Wilkinson&Sons, основана 1662 г., Rogers&Co, съществуваща от 1774г. и John Jones от 1827 г. Фирмата поддържа спортно-милитаристична линия, която много се цени.

Ако кралят-слънце казва L’Etat c’est moi, то Henry Poole&co e абсолютният монарх на Savile Row. Основана през 1806 г., клиентелата й е пълен преглед на гламурното общество и висшата аристокрация през деветнадесети и двадесети век. Клиентите особено обичат прашасалия шарм на приемния салон, гдето консервативният chef Angus Cundey от години се съпротивлява на монтирането на климатик…

Англичаните са си особняци…