Гардеробът на джентълмена: Пошет


Пошетът е от онези церемониални аксесуари, които открояват своебразието на джентлемена, всяка негова гънка говори за степени на самообладание и сигурност, доверени на тази малка галантна драпировка.

Обикновено стеснителни и несигурни в себе си мъже избягват този аксесуар, защото им се струва прекален, или най-малкото лекомислен. А така загърбват едно невероятно удоволствие… Цяло изкуство е да подбереш кърпичка, която да е в хармония с останалата част от облеклото, да не се натрапва и да бъде носена със самочувствие.

Това е онзи елемент, който оживява сакото, отмахвайки от него впечатлението за административна скука или просто бизнес-калъф. Кърпичката е интактна и със спортно сако и с блейзър, дори когато сте с джинси. Дори и да сте без вратовръзка, кърпичката внася онзи полъх на небрежна елегантност и облагородява спортния аутфит. Кърпичката трябва да съблюдава като десен останалата част от облеклото, но и тук чисто интуитивните решения са най-добри.


Гардеробът на джентълмена: Пошет


Кърпичката може да е от лен или коприна с ръчно подшити кантове. Джентлеменът винаги разполага и с бяла ленена или памучна кърпа, която да подаде на дамата в определени ситуации. Този тип кърпи е по-елегантно да бъдат едноцветни и е много шик да имат избродирани инициали. Едно изрично правило гласи, че вратовръзката, папийонката и пошетът не трябда да са с еднакъв десен - те трябва да са в приятно тонално разногласие и тук възможностите са безкрайни да експериментирате с колорит и десенировка.

Много шик се счита пошет на точки с големината на грахово зърно и няколко обточващи канта. За много официални случаи, а именно със смокинг или фрак, кърпата е бяла.

Има различни начини на поставяне на пошета. Обикновено кърпата се хваща по средата, така че четирите й края да висят. Тази средна бухнала част се подава от джоба на сакото заедно с едно или две от крайчетата й, тъй че да се вижда онзи специфичен кант. Джентлемени с по-строги разбирания сгъват кърпата на квадрат и я поставят в джоба идеално изправена и хоризонтална. Някои оставят да се виждат само връхчетата, а останалата част потъва в джоба. Аз лично нося по-голям от стандартния размер пошет и всеки път го драпирам по нов начин.


Гардеробът на джентълмена: Пошет


Много важно е цветето в бутониерата да партнира добре на пошета…