Гардеробът на джентълмена:
Салонни пантофи


Едно от най-елегантните неща, които можем да видим на нозете на съвременния мъж, в отличен унисон със смокинга или костюма му, това са салонните пантофи.

Голямото им преимущество е, че дават чудесна перспектива към глезените на собственика, в случай, че са изящни. Мнозина мъже считат носенето на пантофи дребнобуржоазна отживелица.


Гардеробът на джентълмена: Салонни пантофи


Реномираните английски манифактури за обувки обезателно предлагат и една специална колекция slippers за особено изискани клиенти.

Поради особеният им шарм, салонните пантофи вече не се носят само из салоните и вече не са едно паркетно украшение.

Разнообразието в палета е огромно - от кожа, кадифе, коприна или филц, с копринени панделки, с гербове, корони, собствени инициали, или дори сребърни катарами.

Разбира се домашната им употреба, в комбинация с копринен халат, дава знак, че е настъпила онази спокойна фаза на вечерта, в която удобството не ще бъде лишено от елегантност и този клиширан реквизит ще допринесе домашен уют. Разбира се, камина, фатерщул, на който е поседнал господарят на дома, снабден с любимо четиво и лула. В нозете му - куче.


Гардеробът на джентълмена: Салонни пантофи


Класика в жанра са slippers от бутилковозелено, кралско синьо, вишнево или черно кадифе на Tricker's, които чудесно пасват на английския smoking jacket, за предпочитане от същото кадифе. Много шик са пантофите със собствени инициали. Такива задължително си е подсигурявал Winston Churchill за престоите си в имението Chartwell Manor в Кент, както удостоверяват множество снимки.

Разбира се, в едно по-скромно жилище биха изглеждали доста помпозно. Всички модни изложения в Милано, Париж и Флоренция показаха, че салонните пантофи са невероятен хит и изисканите мъже ги носят не само вечер и със смокинг, а и денем със софистицирани сарториални костюми и тричетвърти чорапи в нежни цветове, които са цяло признание.

Аз ценя особено салонните пантофи на Church's, Sutor Manttelassi и някои нелишени от провокативност модели на Rolando Sturlini. Но притежавам и Чезаре Пачоти в уникална серия, изработени за сватбата на Флавио Бриаторе и други, с рокаджийски сребърни гарнитури и дори черепи.


Гардеробът на джентълмена: Салонни пантофи


Апропо, папата също е обут във вариация на slippers, ръчно изработени за него от Стефанели…