Тирантите - една симпатична отживелица в мъжкия гардероб


Никога няма да забравя първите тиранти, които на неприлично висока цена придобих преди цели двадесет и четири години в Хайделберг - марката бе английска, "Регент", бяха от прекрасна червена коприна на кашмирени фигурки с черни кожени гарнитури, кроко, с две възможности за закопчаване, с щипци, и с чаталести приспособления с илици за копчетата, пришити на колана на панталона, както и с месингови регулатори на дължината. Целият този разкош в тапицирана с моаре кутия, истински шедьовър.

Тирантите, този симпатичен анахронизъм, са особено популярни в Англия и САЩ, а за почитателите на класическия континентален стил изглеждат малко прекалени. При американците тирантите биват считани за практични и удобни с преимуществото на лек носталгичен привкус. За англичаните това е част от традицията. И в двата случая витае впечатлението за прекалена, афектирала елегантност. Друго е виждането на италианците - тирантите биха били немислими с един костюм на Бриони. Показът на ризата и тирантите пред широка публика, какъвто е случаят с небеизвестния Лари Кинг, не е насърчителен в италиански условия, не е децентно, най-малкото. При него това не е стил, а по-скоро медиен трик. Но пък в горещи дни, без сако, какво по-привлекателно от едни копринени тиранти с деликатен десен.

В Европа тирантите са аксесуар на дендитата-англофили, почитатели на британския стил. Говорим за истински, английски тиранти, които се закопчават за панталона, а не за онези раирани ластични лентички, които могат да се придобият в непрентенциозни магазини и със сигурност ще ви превърнат в посмешище.


Тирантите - една симпатична отживелица в мъжкия гардероб


Тирантите имат преимуществото да държат панталона без притеснение, за разлика от колана. Освен това, вертикално позиционирани, те издължават тялото. Дават въздух между ризата и колана на панталона, което през лятото е преимущество, а също и свобода на движение. Тирантите стоят добре под леко сако. С демодирането на жилетката, под която тирантите остават скрити, и те се превръщат в една прекомерност, която се натрапва при събличане на сакото, да кажем в офиса. Но пък стилистично тъкмо този показ става много привлекателен за суетния мъж. Немислим куриоз е едновременното носене на колан и тиранти. Италианските панталони не са пригодени като кройка за носене на тиранти, за разлика от английските, които в някои случаи се продават със зашити за целта копчета.

Естествено, че най-шик е тирантите на бъдат английски. Класическият материал за тях е Box Cloth, дебела, филцоподобна тъкан. Тирантите на Albert Thurston са ултимативният англофилски екземпляр, с кожени гарнитури и метални части от ръчно полиран месинг. Фирмата съществува от 1820 г. и се счита за най-стария производител на тиранти. Традиционалните тиранти отзад имат трапецовидно разклонение.


Тирантите - една симпатична отживелица в мъжкия гардероб


Сами разбирате, че кожените гарнитури трябва да паснат на цвета на обувките ви, каишката на часовника и евентуално чантата, или папката, която носите. Освен английската аристокрация, към почитателите на тирантите се числят и звезди като Франк Синатра и Майкъл Дъглас. Но това не може да се каже за Принца на Уелс, който, както и вуйчо му, Дукът на Уиндзор, категорично ги отхвърля в гардероба си. Всеки със своите идиосинкразии…