Гардеробът на джентълмена:
Кожени мокасини

Това е обувката, която е най-елегантното решение за топлите месеци и не във формализирани и официални ситуации. Удобна полуобувка с украсителен обрамчващ шеф, пасваща отлично на летни костюми. Има първообраза си в мокасините, ала завръзването е изцяло избегнато и превърнато в тунелообразно промушен ремък, който завършва над предната част с два украсителни пискюла. Поради липсата на връзки тази обувка (loafers) се счита неформална и когато през тридесетте години в Америка се появява Pennyloafer, на привържениците на традиционални обувки с връзки тя се струва като да някой, който е излязъл на улицата, е забравил да събуе домашните си пантофи. Те добиват бързо екстремна популярност сред почитателите на удобната елегантност и вече се считат за класика.


Гардеробът на джентълмена: Кожени мокасини


Първообраз на Pennyloafer e Weejun von Bass. В черно или винено, от самата си поява през тридесетте години, са останали практически неизменни като модел. През петдесетте години студентите от Ivy-League Университет слагали в обувката за късмет едно пени. А името Weejun е развалена транскрипция на Норвегия, тъй като Loafer възхождат назад към обувките, които норвежките рибари слагали в свободното си време. Ако са в черно или елегантно оформени, този тип обуки са акцептабелни в Англия и към костюм. Loafer стилистично много добре пасват на блейзер и в делова Америка, те, заедно с блейзера, са акцептирана съставна част на т.нар. business wear.


Гардеробът на джентълмена: Кожени мокасини


Апропо за това лято редакцията на GQ безпрекословно ги препоръчва, заедно с класическите мокасини в различни вариации. А за най-красивия екземпляр, този на Гучи, се казва, че е допустимо да се явите и на плажа с тях, защото би им отивала патината на пясъка и, забележете, защото едно стилно присъствие на плажа, според Кенеди, трябвало да включва един нюанс на корабокрушение. Каквото и да означава това…