Класическият trenchcoat,
или за офицерското в джентлемена


Класическият, автентичен Trenchcoat е, както се знае, произведение-рекламен фетиш на фирмата Burberrys и синоним на най-добрия предпазен плащ. Познат ни е от Хъмфри Богарт в "Казабланка" и Одри Хепбърн в "Закуска в Тифани".

Бърбърис е официален доставчик на Н.В. Кралицата и дори Кейт Мидълтън носи хибридна вариация - тренчкот-рокля на дневни полуофициални събития. Знакът с рицар в доспехи, каретата и меденият цвят са широко известни и са разпознаваема сигнатура на класическо изделие от luxury сегмент.


Класическият trenchcoat, или за офицерското в джентлемена


Thomas Burberry може би не може да се счита за безусловен откривател на габардина, но има достатъчно търговски нюх да патентова водоустойчива и пазеща от вятъра тъкан през 1875 г., подходяща за богатата на дъждове Англия. Името е взето от Шекспир и означава скривалище от лошото време.

Класическият trenchcoat, или за офицерското в джентлемена До 1917 г. фирмата Burberrys държи
изключителните права за производство на дъждобранната материя.

Още тогава биват отчетени благосклонно съпротивителните сили на тази, подходяща за движение на открито, здрава тъкан. По време на войната с бурите английските офицери носят за първи път мантата на Бърбърис. От 1914 година военният министериум официално припознава модела и
по време на първата световна война биват произведени над 500 000 броя от този защитно-предпазен, подходящ за окопите плащ.

За милитаристичната същност на тренчкота свидетелстват пагоните, приспособлението за плътно закопчаване на яката, металните катарами и D-образните рингове на колана, които служат за закрепване на елементи от снаряжението.


Класическият trenchcoat, или за офицерското в джентлеменаКласическият trenchcoat, или за офицерското в джентлемена


Комуто всичката тази войнственост не се нрави, може да прибегне до класическо габардинено манто. Някои пък биха се побояли от христоматийния Burberrys house check, това натрапчиво известно каре на подплатата на мантото.


Класическият trenchcoat, или за офицерското в джентлеменаКласическият trenchcoat, или за офицерското в джентлемена


Тогава, разбира се, се прибягва до тренчкот на също много реномираната, но мъничко по-малко ексклузивна фирма Aquascutum. Или решително се стига при избора до друга класика - Barbour-яке, което без съмнение пази по-добре от дъжда…