Още класически палта


Polo Coat е американско класическо палто, въпреки че е тясно свързано с традиционални и по-скоро елегантни форми на палто като Paletot, Ulster, Guardscoat. Brooks Brothers импортира този стил от Англия около 1910 г. От първоначално принадлежния към палтото колан е останала само частта на гърба. Големите джобове внасят спортивна нотка. Polo Coat е обикновено бежово, тъй като първоначално се е изработвало от камилска вълна. Turnbull&Asser го препоръчва на джентлемените в синьо.


Още класически палта
Polo Coat

Още класически палта
Polo Coat Ralph Lauren


Зеленият Loden отдавна е станал общоевропейски класик. Въпреки че поради характерната материя лоденът се асоциира по-скоро с алпийските региони, той е любимо палто в Англия, Франция и Белгия. Онзи който не го носи като фолклорен фетиш, може да го комбинира с туид във вида на типично градско палто. Издръжлив на вода и вятър, лоденът не се цапа особено и с едно изчеткване е готов. Класическият лоден е дълъг, има яка без ревер надолу и на гърба – красива плоха.

Macintosh, накратко Mac или Riding Mac ни се представя днес като древен фосил от правремената на мантото за дъждовно време. Материалът е два пласта вълна с един слой гума помежду тях и не е замислен като плат за манто. Шотландският химик Charles Macintosh през 1822 патентова своя India rubber cloth като водоустойчива материя. Шивачите предназначават този плат за манта за дъждовно време. Следват подобрения в начина на закопчаване, тъй щото през дупките да не нахлува вода и така Макинтош успешно продава своето дъждобранно манто.


Още класически палта
Macintosh


Slipon или Raincoat по кройка и цвят много се доближава до класическия макинтош, но материята е друга, не гумирана, а габардинена, досущ като класическия тренчкот.


Още класически палта
Тренчкот носен от президента Джералд Форд


Типични за това удобно дъждобранно манто са реглан-ръкавите. Тези, на които се нрави силният силует на раменете, поръчват едночастен реглан, наместо двусъставната версия. Закопчаването е скрито и отвътре има голям джоб, в който се побира сутрешният вестник. Каква достопочтеност!