Сицилиански chinoiserie и сарториален деним в колекция Пролет-Лято 2016 на
Dolce & Gabbana


Лятната колекция на DG за 2016 г. e горещо вдъхновена от китайския дворец в Палермо в тъй любимата им Сицилия - основна инспирация в модата им, по тяхно собствено признание.

Шиноманията е стар, рокайен трик на скучаеща галантна Европа да поосвежи сетивата си чрез екзотиката на поднебесната империя. Поддържането на китайска гостна в дворците е било обезателно, а в тази колекция триумфира и в комплект копринени халати за интимно експониране на мъжа в салоните на вкуса и модната афектация.

В този раздел се налага, така да го наречем, костюмът-пижама в бизарни цветове, както се казва, в цветовете на бедрото на уплашена нимфа.


Сицилиански chinoiserie и сарториален деним в колекция Пролет-Лято 2016 на Dolce & Gabbana


Ала към екзотичната красота на chinoiserie са се добавили и геометричните и цветни форми на сицилиански народни мотиви и така дават на дефилето на мъжете-пауни особено бляскав изглед. В комичен аспект дефилиращите напомнят безкрайна върволица от китайски порцеланови потиши.

Сицилиански chinoiserie и сарториален деним в колекция Пролет-Лято 2016 на Dolce & Gabbana Е, не липсват и някои безспорни хитове от последните модни сборища в Париж, Милано и Флоренция, като да кажем точките, разтеглянето на смисъла на смокинга до озадачаващи предназначения и най-вече десенирането на традиционални мъжки облекла в хамелеонска екзалтация до степен на превръщане на мъжките силуети във витражни отражения.

Оптикализацията на мъжкото обличие а ла Вазарели тече с пълна сила и превръща конструкциите в претекст за сецесионен винет от епохата на акмето на декоративизма.

Китайският дворец на Палермо, с неговите фини пана, боасери, гоблени и картини е послужил за образец на този ексцентричен вкус към източна екзотика… Пагоди, фенери, кактуси, врабчета и екзотични птици, мандарини, ориенталски сановници и пауни създават fancyful щампи, плъзнали по телата на манекените и тапетирали ги. В самия книжен каталог разделите са обособени със снимки от двореца и страници от паус, щампирани с изходните и послужили за вдъхновение орнаменти. Та това не са просто дрехи, а спомени за дворци и бляскави епохи.


Сицилиански chinoiserie и сарториален деним в колекция Пролет-Лято 2016 на Dolce & Gabbana Сицилиански chinoiserie и сарториален деним в колекция Пролет-Лято 2016 на Dolce & Gabbana


Изключително оригинална е и колекцията сарториален деним - перфектно конструирани костюми от деним, допълнително контрастирани от ярки тегели и акцентувани копчета от корозо. Интересен детайл и преоткриване - част от моделите носят малки ръчни чанти, абсолютно изкопирани от дамските салонни чантички от двадесетте години, които разполагат на гърба с ремък, в който се пъха ръката. Всичко ново е всъщност добре отлежало старо.

Като изпивам чаша шампанско в чест на тандема, се осмелявам да отбележа, че на почти всички модели биха пасвали отлично дълги нанизи от черни перли…