Класически мъжки палта:
Duffle coat


Това е единственото от палтата класици, коeто е снабдено с качулка. Тази форма на защита на главата има праисторическа традиция още от бронзовата ера.

Не толкова отдавна, а от осемнадесети век, duffle в английския е име на груба вълнена материя, вероятно получила името си от град Duffel в белгийската провинция Брабант.

Така или иначе, произходът на името е в известен смисъл ясен. А що се отнася до кройката, тя ни води към мъжка полска носия с голяма дължина и специфично закопчаване с пръчици, която през първата половина на деветнадесети век е особено популярна. Други пък търсят първообраза в монашеската качулка.

Въведението на качулката в мъжката мода прави именно Dufflecoat, което, както и други палта, е предназначено за военните в момент, в който Royal Navy снабдява моряците с подобна дреха, чиято качулка и дебела вълнена материя пазят от вятър и студ.


Класически мъжки палта: Duffle coatКласически мъжки палта: Duffle coat


По време на втората световна война фелдмаршал Montgomery със същото бежово палто допринася за огромната му популярност. През петдесетте години от складовете на армията биват раздадени на населението голямо количество от Dufflecoat, което окончателно прави палтото фаворит за студените зимни дни. Във Франция палтото добива голяма популярност сред ученици, студенти и интелектуали.

Освен в класическите цветове бежово и тъмносиньо, днес са застъпени тъмнокафяво, тъмнозелено, винено и жълто. Кройката, качулката, чиято големина е била съобразена да побере и барета, а дори и каска, двойното напластяване на плат на раменете и копчетата-пръчици от биволски рога, които всъщност идат за улеснение, а се закопчават по-трудно, и приставката, вече с обикновени копчета, служеща като шал, правят този модел дефинитивно спортивен, тъй щото да е подходящ за онези, които се придържат към един по-небрежен Outfit.


Класически мъжки палта: Duffle coatКласически мъжки палта: Duffle coat

В памет на фелдмаршал Монтгомери палтото носи също името monty-coat. Оригиналното палто-класик е творение на английската фирма Tibbett, тъй щото, ако пожелаете да го имате в гардероба си по снобистични съображения, ще го купите от там… И, моля ви, не го носете с каска…