Хастарът на мъжкото сако -
една интимност


Има една част на мъжкото сако, която традиционално не получава особено голямо внимание, защото остава скрита и това е хастарът. Той е, така да се каже, една интимност, издаваща много за характера на мъжа. И поле за развихряне на неговите фантазии. Тапицерията на мъжкото самочувствие. Да обърнеш нещо откъм хастара, означава да го опознаеш изцяло.

Подплатата в сакото добавя структура и тегло, спомага му да пасне добре на контурите на торса и естетизира вътрешността му. Копринената подплата може би е най-удобна за носене, но е по-скъпа от синтетичната. На ацетата му липсва издръжливост. Rayon (вискозата) издържа повече от ацетата, но не толкова дълго, колкото полиестерът. Подплата, изработена от полиестер издържа дълго, но не диша добре.

Избирайки вашата подплата, вие персонализирате вашето сако до степен на уникалност. Автографизирате го. Освен това именно на хастара се монтира бляскав етикет с вашето име и дата на изработване на костюма, а това е буквално музеизиране на сакото като артефакт.


Хастарът на мъжкото сако - една интимност


Разбира се, част от хората няма да видят вътрешността на носеното от вас сако, но за тези, които искат да направят своя костюм наистина уникален, изборът на подплата е също толкова важен, колкото изборът на лицевия плат. И без да сте стриптизьори, когато сваляте сакото, ще привлечете внимание. А пък в ситуация на флиртаж и нажежени страсти, дамата ще свали сакото ви и няма как да не хвърли един бърз поглед.

Облечени в черен костюм с ярка червена подплата, пъстра риза и вратовръзка в лилаво, няма да изглеждате особено улегнал и стабилен, а по-скоро профан в модата и папагал. Червеният хастар е много амбициозно решение. Ако искате да направите вашия костюм смел, изберете цветове, които грабват вниманието. Тъмносив костюм с лилава подплата е класика. Светлосив със синьо е идеален за края на пролетта. Блейзер с червена подплата също е много силно решение. Напоследък е модно да се комбинират хармонично няколко цвята и десена, спускащи се на ивици. Притежавал съм сако на Кендзо, което отвътре хармонизираше четири цвята, един вид пачуърк и просто имах желание да го нося откъм подплатата. Има сака с орнаменти и изображения, едва ли не една Сикстинска капела наскрито. Рубиначи слага по хастарите си цели кораби в открито море.


Как да се запознаете с качеството на подплатата на сакото?

Преди да купите костюм от магазина, изучете вътрешността на сакото, за да се уверите, че качеството е на висотата на лицето. Какво трябва да търсите?

Проверете дали хастарът е добре зашит, за да няма неравности, дължащи се на лоша работа при полагане на тъканта. Проверете шевовете. Уверете се, че хастарът е напълно зашит. Уверете се, че вътрешността (канаваци, подплънки, хастар) се движи и пасва на тялото ви. Понякога ще бъдете изненадани, че хастарът може да дърпа и да разкривява целия силует.

И не забравяйте, че при всяко разкопчаване или посягане към вътрешния джоб на сакото, ако държите разкопчани копчетата на ръкавите, както и при отваряне на шлицовете, се открива малък процеп, през кой добре подбраната подплата ще допринесе за вашия шикарен вид.