Гардеробът на джентълмена:
Бутанели


Великолепието на мъжкия костюм, дами и господа, не е просто моноспектакъл, а претекст за множество аксесуари, които дават допълнителен блясък, но само в случай, че бъдат обмислени и доставят удоволствие на пожелалия ги. Особено ако сте се запътили на конни съзтезания в Аскът, или пък сте допуснати в близост с аристократични особи.

Бутанелите са от онези аксесуари, чиято важност е в обратна пропорция спрямо размерите им и чиято сила да завършат един облик е огромна, колкото и малки да са. Ако от ръкавите на сакото ви не се подава двоен маншет с бутанели, вие, очевидно сте профан в модата, или ... политик…

Бутанелите са последния щрих в мъжката сюита. Разбира се, за това е необходима риза с двоен маншет, известен също като маншет сандвич. Ако сте още по-изтънчен, ще поръчвате ризите си за фрак и смокинг с илици и от двете страни, за да вмъквате една специална лента с уникални сребърни или златни копчета в пълен синхрон с бутанелите ви и… маникюра ви. Ако сте дипломат, ще се явявате на срещи с бутанели с гербове и монограми на съответните страни. Ако сте ексцентрик, може да слагате различни бутанели на двете си ръце.

Имал съм с японски йероглиф на щастието, с монограми на султан Абдул Хамид, с камъни, идентични на камъните на пръстените ми и на иглата ми за вратовръзка. Също съм купувал дребни сребърни предмети, които бижутерът ми е превръщал в бутанели… Та това си е цяло занимание… и невероятно удоволствие…


Гардеробът на джентълмена: Бутанели


Винаги избягвайте ризи, на които има копче и илик за бутанели, тази комбинаторика не е стилна. Много печална гледка също представляват господа, които са си купили риза с двоен маншет, на която са налични текстилни бутанели, изработени от нещо като гайтан. Те просто маркират статута на ризата, но след покупката се свалят и не се носят, така както етикетът на ръкава на сакото се махва оттам.

Бутанелите са нещо като брошките за дамите - чрез тях сте в състояние да изразите настроение и вкус, така както навремето го правеше Мадлин Олбрайт с брошките си и каубойските си шапки. Когато двете части на копчето са свързани с верижка, това е доста традиционално решение, на което пасва да има инициали, гравирани от лицевата страна, или скъпоценни камъни, предписани ви зодиакално.

Бутанелите ви са в пряка кореспонденция с часовника, писалката, очилата ви, пръстените ви, иглата ви за вратовръзка, бастонът ви и бутониерата ви.

Някои считат, че сребро и злато едновременно не се носят, но има бижутерия с кабала символика, в която традиционно са включени пет метала - сребро, злато, мед, калай и олово. Дори и да нямате вкус към този тип бижутерия, това е едно насърчително решение, как бутанелите ви да са в синхрон с другите ви аксесуари.

Скъпи бутанели със скъпоценни камъни на спортно сако не вървят. Там биха пасвали бутанели с емайли, по възможност по-малки и ненатрапчиви. В съвременната мъжка мода понякога са пожелани контрасти, да кажем блейзър, джинси и златни бутанели, но следва да са добре обмислени. Ако блейзерът ви е с винтаж антикварни копчета, следва много да внимавате къде е акцентът - в копчетата или бутанелите ви. Всичко трябва да бъде децентно като белгийски шоколад. Когато го дегустираш, той е така безизразен, сякаш казва - следва да се напрегнеш, за да доловиш, колко съм вкусен… Нали така…