Шалът, или още за драпериите в мъжкото облекло


Като предвестник на днешния съгревающ шал се сочи т.нар. Focale, който римските легионери носели, за да ги предпазва от студа в Галия и Германия. Предвид днешната функция и форма на шала, може да се поспори дали focale е предвестник на шала или на вратовръзката. Принципът на шала е неизменен до ден днешен - да предпазва врата и гърдите от простуда, ала многообразието от модели и тъкани дава сведение за един декоративен превес, много над чистата функция.

Има джентлемени, които не носят вратовръзка, а декорират врата и гърдите си с копринен шал. Когато шалът е дебел и грубо изплетен, очевидно съгревающата му функция е очевидна. А също и сантименталната му стойност, защото може да е оплетен от майка ви, сестра ви или жена ви. Но когато е от фина коприна и е живописно заметнат, така както го превеше навремето прекрасният Марчело Мастрояни, то това е една артистична демонстрация. Познавах немски професор-музиколог, познавач на късните песни на Рихард Щраус, който никога не излизаше без копринен шал, това бе апотеозът на вкуса му към фини неща, неговият малък каприз и фасон.

Шалът, или още за драпериите в мъжкото облекло
Официален копринен вечерен шал в цвят слонова кост на Drake's


При формални поводи и ресепсии, дрескодът повелява към фрака ви да има и бял шал от фин кашмир, подплатен с коприна, който обаче се оставя с палтото или пелерината на гардероб, а не се сензационира из салоните. Най-добрият компромис между топлота и формална представителност е именно този кашмирено-копринен шал и е добре да е класик на марката Drake's. Познавачите ценят скъпоценните изделия с подписа на Michael J. Drake, дизайнер и собственик на фирмата.

Изборът на кравата, пошет и шал, ще ви разграничи от всякаква масовка. Шалът може да бъде чиста драпировка, колористично петно, каприз, може да бъде с цветовете на колежа ви и е един вид щандарт. На последните изложения във Флоренция господата бяха с огромни ешарпи и съобразно настроението непрекъснато ги драпираха по новому. Всъщност поясът и шалът са най-маниерните аксесуари във формалното мъжко облекло. Носете ги с достойнство…, а не с досада.