Облеклото на джентълмена:
Morning dress


Както е добре известно, Нейно Величество английската кралица притежава освен Buckingamham Palace, Windsor Castle, Balmoral Castle, ваканционното имение Sandringham, плюс дванадесет парка в Лондон и хиподрума за конни състезания в Ascot, гдето всяка година през юни се провеждат конните състезания Royal Ascot. Джентлеменът е повинен да съблюдава по време на този величествен лиезон софистицирана етикеция и Облеклото на джентълмена: Morning dress, а именно високоофициален дневен гардероб до 17 ч.


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Без коректен Облеклото на джентълмена: Morning dress не ще бъдете допуснати на състезанията, още повече, че след войната достъпът е възможен и за персони от разни съсловия, неотрасли под балдахини и в чаршафи от поплин. От 1967 са възпретени за дамите костюми с панталони, една повеля на 17 Duke of Norfolk, почти в духа на рестрикцията на Ватикана.

И така, този стандарт включва morning coat в черно или сиво. При сватби традиционално само женихът носи сиво. На немски това одеяние се нарича Cut, дошло от английското обозначение cut away coat. Към morning coat върви обезателно едноредна или двуредна жилетка в светлосиво или сребристо, или buff, нюанс на жълтеещо бежово. Cut се носи с раирани панталони в сиво, но са допустими също Prince-of-Wales-Check, пепит, а при шотландците и шотландско каре. Но при жениха и тъста панталонът е сив.

Понякога принц Чарлз благоволява да носи черен Cut и жилетка, обточени по реверите със сатенено бие. Понякога е целият в сребристо сиво и тази вариация на стандарта е особено привлекателна за мъже на възраст, защото стои улегнало и издължава силуета. Моят morning cut bespoke е черен, със сатенирани ревери и го коплектовам с раиран панталон в стоманено сиво, или с копринен панталон Prince de Galles. При сватби този стандарт се комплектова със сив копринен или филцов цилиндър, а при погребения с черен.


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Към morning coat носталгиците добавят пластрон, шал в стила на kраватите от деветнадесети век. Но обикновено сребристата вратовръзка е най-удачното решение. В никакъв случай, впрочем, папийонка. Най-големите консерватори не се лишават и от чифт сиви ръкавици от еленова кожа. Cut се носи с черни оксфордки, но са допустими също Monkstraps Loafer.


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Към днешна дата и не само на кралски конни състезания, сутрешният жакет търпи безусловен ренесанс във всевъзможни вариации и дори и за джентлемени, не непременно съпричастни към английските модни предразсъдъци, е белег на особена изисканост. Преди войната е облигатен за дневни дипломатически ресепсии - тук можете да видите как принц Кирил и Симеон Радев са се декорирали за един такъв прием във Вашингтон. А днешният унило картонен "политически" костюм прави този изискан стандарт да изглежда някаква непонятна клоунада, разбира се извън Острова…


Облеклото на джентълмена: Morning dress


Снимки:
1-6. Членове на британското кралско семейство по време на ежегодните състезания с коне Royal Ascot; © EПА