Джентлеменът и бижутата


Джентлеменът и бижутатаВремената, в които мъжът можеше да бъде украсен с бижута като индийски махараджа, отминаха. А в обсега на бизнеса носенето на много бижута е абсолютен fauxpas. Едни това ги радва, други съжаляват. При всички случаи онзи, който има потребност от благородни метали и скъпоценни камъни по пръстите, врата и китките, в съпоставка с дамите, получава значително по-малки възможности да го прави. Говорим за онова, което се инсталира директно върху тялото, тук не се числят бутанелите, например. Изборът на бижута е една отговорност към костюма, а когато го е заместило едно неглиже, по-добре да няма никакви бижута…

Листата на носимите от джентлемена бижута е доста кратичък. Така наречените ланци, които мнозина мъже със съмнителен вкус с охота носят, за италианците и испанците са допустими, но не и за британци, австрийци и прочее. Ако в южните страни плажното облекло е добър повод да покажеш златните си верижки, то на север това украшение остава скрито под ризата, заедно с кръстчето и всякакви други муски и талисмани. В обсега на добрия вкус показът на това украшение не е препоръчителен.

Така стигаме до пръстените, носими благообразно от мъжа. Златната брачна халка, или пръстенът на верността от червено, розово, жълто или бяло злато е най-честото украшение по мъжките пръсти. Според нравите и страната, на лявата или дясната ръка на предпоследния пръст. Откажете се от фрапантен дизайн - халката следва да е с проста форма и полукръгъл разрез, това е вечната форма и най-добрият избор.

Щом носиш халка, тогава ти остава възможността само за още два пръстена. Онзи, който е унаследил пръстен с герб, го носи на идентичния пръст за халка, но на другата ръка, или пък на малкото пръстче на свободната от халка ръка. Пръстенът с измислен герб, или просто инициали, не е пълноценен ерзац на пръстен с герба на прастар аристократичен род, или на голяма патрицианска династия. Да не говорим за пръстена с държавен печат на монарсите… Но пък пръстенът с герб, заедно с брачната халка са истинските бижута на един мъж. Така комплектно украсен, джентлеменът може да си позволи само още един, или в краен случай още два пръстена. Ако пръстенът с герб е много фрапантен, той търпи само още един. Не стои добре пръстени на всеки пръст.

Джентлеменът и бижутата

Един безвременен допълнителен, за разкош, пръстен е тройният пръстен Trinity на Cartier. Той представлява три преплетени халки от бяло, жълто и червено злато, които символизират по реда си - приятелство, верност и любов. Този абсолютен класик е допустим отново на малкото пръстче. Bague love, на същата къща, пасва на малкото пръстче. Създаден през 1970 г., дизайнът му се схожда с часовника Santos, един от най-известните часовници на Cartier.

Джентлеменът и бижутата

Класика е също Bracelet Love, който заедно със съответния му пръстен се носи като символ на вечната любов.

Към всичко това, онзи който желае съзнателно да се доукраси, добавя и пръстен с брилянт. Наличието му привлича погледите. При пръстените със скъпоценни камъни трябва да има координация с бутанелите, с иглата за вратовръзка и с цвета на костюма. Зелен костюм с пръстен с рубин е ефектно, но също и по-сдържания вариант - пръстен с изумруд.

При всички случаи при избора на бижута, джентлеменът трябва да е извънредно предпазлив, за да не изглежда претрупаната с пръстени ръка феминилна… Часовникът и бутанелите, бидейки необходимост с украсителен ефект, не позволяват към тях повече от два, или три пръстена и един браслет.