Деловият мъжки костюм


Деловият костюм за мъжа е една визитна картичка в обществото. Той трябва да изразява пълновластно характера на джентлемена. Презрението към костюма ви е презрение автоматично към бизнеса ви.

Деловият мъжки костюмНа официална среща с делови характер подхожда тъмносин костюм с едва забележимо райе или дискретно каре. По-контешките вариации са за хора от шоубизнеса, рентиери или пък авантюристи.

Пасват също мастиленосиньо, оловносиво, антрацитено, мишо сивокафяво, шоколаденокафяво, но много тъмно.

Панталонът е задължително с маншет. Двуредното закопчаване внушава авторитет и властност. Жилетката е достопочтен признак на консерватизъм и улегналост.

Отново бяла риза с двоен маншет с монограм и бутанели и вратовръзка в черно, в пастелни цветове, на точки, английско или американско райе и в никакъв случай на други фигурки, цветчета и Мики-Мауси.

Според многосуетния Оскар Уайлд, възелът на вратовръзката на джентлемена издава повече за него, отколкото могат да разкажат светските клюкари. Различаваме три вида възли:
- Four-in-Hand - малък по размер и подходящ за по плътни коприни;
- Half Windsor - по-голям и по- симетричен, с гънка по средата, подходящ и за тесни вратовръзки;
- Windsor, пълен уиндзорски възел - най-симетричен и най-голям, при който широкият край на вратовръзката минава два пъти през примката.

Фиксирането с игла е по-елегантно, когато над иглата вратовръзката леко дъговидно се издига. На много тясна вратовръзка не се слага игла. Не ползвайте никога игла-щипка, профанско е. Папийонките с готов възел са добили голяма популярност, но по-шик е да си я връзвате сами.

Пошетът, кърпичката в джобчето на сакото ви в никой случай не бива да дублира десена на вратовръзката или папийонката ви - те трябва да са в бизарен контраст. Много е писано и по въпроса как се сгъва кърпичката - дали да е сгъната на четири и да се подава само малка дискретна лентичка, дали да се подават трите й крайчета или да се пристъпи към по-артистична драперия. Може да предприемате всеки ден различен вариант съобразно настроението си. Шевовете на кърпичката трябва да са ръчни, би могло да има и монограм. Предварително фиксирани към всяко сако пошети звучи доста филистерско.

Деловият костюм се носи с оксфордки или loafers. Джентлеменът предпочита да носи безупречно лъснати обуща Оксфорд, както и техният предходник - ботинките Балморал, Botine Balmoral.

Маниакалността по отношение на поддръжката на скъпите обуща е стигнала дотам, че в Париж има общество от господа, които се събират в хотел Риц, за да си лъскат обувките със специални бои и Дом Периньон, който им придавал особен блясък. Други пък излагат обущата си на лунна светлина, за да постигнели определен нюанс. Конячени или по-светлокафяви обуща могат да се третират внимателно с по-тъмен нюанс боя, за да придобият загадъчна дълбочина на цвета. Ако пък на черни обувки нанесете един тънък слой червеникава боя и отгоре черна, получава се особен блясък. Твърди се, че Франк Синатра е лъскал дори и подметките на обувките си. Лачени обуща не се носят денем.

Цветът на чорапите ви следва да хармонира с цвета на обувките. Носете Mes Shaussetes Rouges, версия Gammarelli. Да кажем малиновочервени…