От Cavalry twill до Moleskin - панталонът
към спортното Норфолк сако


Спортното сако е една многоизменчива част от облеклото на джентлемена, която за радост на очите, в съчетание с различни панталони, дава един изцяло нов outfit. При това трябва да отбележим, че спортното сако, комбинирано с фланела или cavalry twill вече се възприема като формално облекло.

Спортно сако с фланелен панталон на континента си е напълно формален outfit, а кадифето и молескинът са си направо нещо като джинсите за джентлемена. Онзи, който е по работа в Лондон, не бива да се осланя на континенталните навици и непременно трябва да вземе напълно формален костюм. Така в романа "Шивачът от Панама" на John le Carres един сътрудник на английските тайни служби е анатемосан, тъй като се е осмелил да се яви пред своя шеф в Grill Room на Connaudht, за да му предаде съобщение, какъв скандал, в сако от туид и фланелен панталон - fauxpas, който всячески следва да се избягва. Това че в "Завръщане в Брайдсхед" Джаспър съветва Чарлз Райдър денем да се придържа към облекло, сякаш като да е в имение, не бива да ви подвежда в одеятелните ви навици в деловата сфера.


От Cavalry twill  до Moleskin - панталонът към спортното Норфолк сако


Молескинът е тъкан, мека и топла, подобна на велур, на кожа на къртица, използвана за облеклото на немската армия дълги години, а днес позната ни от подплатата на джобовете на Barbour Jacke. Не ще сгрешите с избора й.

Кадифето, заедно с фланелата и Cavalry twill е третият класик при панталоните към спортно сако в обичайните цветове - ръждивочервено, пепел от роза, грахово зелено, бледо жълто. При фланелата графитеносивото е класика, особено във варианта Cordings. Любим плат за Фред Астер. Cavalry twill e класическият съпровод на английското спортно сако, в цвят на жълтък, бежово или светлокафяво.

E, какво да се прави - и в неглижето си има правила…