Отново за мъжките панталони и…
благоутробието


Повечето мъже са склонни да считат, че кройката на панталона зависи от модните прищевки и приумици - ту има басти, ту няма басти, ту биват широки, ту биват тесни или с форма на морков. Всъщност детайлите в кройката на панталона се сменят сезон след сезон, а на всеки десет години основно се променя кройката на тази част от мъжкото облекло. Всички помним клошовете от седемдесетте, големите басти от осемдесетте, тясно скроените панталони от късните деветдесетте.

Ако хвърлим внимателен поглед на панталоните на онези мъже, които не се оставят да бъдат повлияни от настроенията на конфекционната индустрия, тогава ще установим, че всички те носят един определен тип панталон, съвсем индивидуален, който е съобразен с личните пропорции и не следва модния диктат.


Отново  за мъжките панталони и… благоутробието


Решаваща за кройката на добрия панталон е коремната обиколка. Седалищната обиколка, дължината на краката, цялостната височина на мъжа и номера на обувките също са от значение. Последният детайл е много важен, защото панталонът не бива да покрива предната третина на обувките. Разбира се, ако номерът на крака е извънредно голям, това правило търпи съобразяване от пропорционална гледна точка. Ако пък не се притеснявате от големия си крак и сте склонни да покажете избраните скъпи обуща, то не предприемайте никакви палиативи. Природата си е природа…

Обиколката на корема трябва всячески да се вземе под внимание. Слаби мъже, с плоски кореми не носят панталони с басти, или най-много с една, чисто декоративна. Бастите облекчават процедурата по сядане и прикриват в обем съдържимото на джобовете. Традиционалистите я заръчват на шивача по мярка. Нейна противоположност е т.нар. reversed pleat.

А онзи, който меко казано е по-корпулентен и има голямо благоутробие, ще носи панталони, чийто обем около корема следва да е пропорциониран умело спрямо номера на краката, а също и спрямо цялостната височина, предвид на това къде ще се падне коланът - под, над или върху корема. По-удобни са панталоните, на които коланът е над корема. Те са високо скроени, стигат над облата част на корема, не се смъкват и не се нуждаят от тиранти. Но онзи, на когото тази кройка не се харесва, следва да носи тиранти, или да се примири със смъкнатите панталони.

Маншетът… За негов откривател се счита крал Едуард VII, дядото на склонния към обмислени стилизации Едуард VIII. Нему хрумнала идеята, някъде през втората половина на деветнадесети век да заръча това своеобразно подгъване, като предпазна мярка от зацапване и мокрота. По снимките ще видим, че панталоните на всички мъже през двадесетте години са с високи маншети. Очевидно вече е модно да се носят маншети. А много по-късно става модно да се запретват и джинсите. Маншетите вървят към всякакъв тип панталони, пасват на класически костюм, на спортно сако, на блейзър, но никога не присъстват при фрака, смокинга и Cutaway. Така е и при военните униформи.


Отново  за мъжките панталони и… благоутробието


При двуредните костюми маншетът е облигатен. Маншетът не се опира с подгъва на обувката, а открива дори и част от чорапа, напоследък все по-голяма. В последно време са модни много големи маншети, но ниските мъже трябва да внимават с пропорцията, тъй като маншетът скъсява.

Класическата английска кройка на панталон е подходяща за вталени сака с по-дълги пешове и, макар и английско изобретение, шества по дефилетата на интернационалния Couture. От вътрешната страна на колана има копчета за тиранти. Напречните джобове са възможни само при панталони без фалти. Континентална Европа предпочита две фалти.

Джобовете на добрия панталон са стабилно подплатени. Скъпият панталон е подплатен до коленете. Някои смятат, че подплатата може да се намачка след химическо чистене и я избягват, но мнозина считат, че панталон без такава подплата е за боклука. От вътрешната страна коланът също е стабилно подплатен и е с копчета за тирантите. Може да има и една допълнителна приставка от лицевия плат с илик, за по-плътно закопчаване и разпределяне на обтега на копчетата. На подгъва отвътре панталонът има и едно обкантване, за повече тежест надолу и по-добро падане на плата.

Между панталоните в Англия, Италия и USA има фрапиращи разлики, говорещи за различен манталитет. Англия предпочита тесни и високи панталони без фалти. При италианците панталонът елегантно пада около бедрата, оформя добре задните части и въобще е sexy. Англичанинът цели опрятност и съблюдание на правилата. Тук сексапилът е неуместен. Англичанинът не ще свали сакото си, тъй щото да е от голяма важност областта около колана. Италианецът е суетен и ще свали сакото си, ще даде да се види фигурата му, ще флиртува. Американецът счита костюма за необходимост, с която дава израз, че е наясно как се облича успелият мъж. Паролата dress for success се отнася само до success в службата. Тук жените се прехласват по самия успех и каква ти тук кройка на панталона… Никаква…