Късите панталони в мъжкия гардероб


Независимо от това, колко красиви или не са краката ви и от това, колко е топло, късите панталони си остават съмнителни в стилистично отношение и извън местата за ваканция, плажовете, къмпингите и приватните места няма какво да правят. Единственото изключение са игрищата за спорт, гдето обичайно и по практически съображения се носят шорти, като да речем футбол, ръгби, тенис, маратони, велосипедни състезания и т.н.

По шорти в офиса би било тежко покушение връз бизнес-дрескода, но също и при поводи по време на свободното време изглеждат трудно приложими и дори безтактни. И въпреки това и при сигурни в стила си мъже, този пропуск напоследък се среща все по-често. Може би тук трябва да припомним онзи момент в живота на момчето, когато на тринадесет-четиринадесет години, то получава първия си дълъг панталон и оттук нататък нему е позволено да демонстрира принадлежността си към възрастните хора. А когато зрели мъже посягат към къси панталони - то си е едно вдетиняване и моден инфантилизъм.

Отново да повторим - шортите са за плажа,за сафари, за тераса в градина, за спортната площадка, за приятност и удобство. Във всички останали ситуации никак не пасват.

Ако все пак се удаде ситуация за къси панталони, тогава познавачът избира класически khaki-shorts.


Късите панталони в мъжкия гардероб


В Африка, в Нова Зеландия или Австралия към тях се носят три-четвърти чорапи и високи до глезените ботинки с връзки за предпазване от насекоми и скрити в тревата отровни змии. В по-безопасни условия пасват също ленени, или въобще платнени обувки.

Но тук свършват класическите конвенции, чието нарушение се струва на джентлемена като природно бедствие и дизастър. Поне от десет години по модните подиуми шестват цели костюми с къси панталони с маншети, комбинирани с три-четвърти чорапи и каквито си щете бизарни обуща. Изгледът е доста скаутски, да не кажем дори Хитлер Югенд.

А красавци с прекрасни крака не изпускат случая да ги покажат с все по-минималистични панталони, а че дори и по слипове, както направи шведският актьор Алекзандър Скаргард - великолепно втален черен смокинг, парти риза, папийонка, слипове и три-четвърти чорапи с антикварни жартиери над лачените чепици.


Късите панталони в мъжкия гардероб


Дори и аз имам един комплект сако с къси панталони - изкушението дойде от това, че си купих немислимо фини три-четвърти чорапи с марката на Чезаре Пачьоти и заради тях показах краката си, при все че те отстъпват на тези на Маркус Шенкенберг…