Мъжка мода: Панталоните Chinos


Минава доста време докато една част от облеклото се превърне в класика. При chino, за да стане това, минават цели сто години, от 1848 г. до петдесетте години на двайсети век. Според легендата Sir Harry Lumsden, според званието си командир на стационирано в Индия поделение, именно в гореказаната година стига до гениалната идея, да оцвети белите униформи на своите войници с една смес от кафе, къри и сок от черница, тъй щото по- нататъшно неизбежно зацапване от вездесъщия индийски прах да се камуфлира предвидливо.

Така новият жълто-кафяв цвят става част от ежедневието на индийското подразделение на войската. Местните наричат цвета khaki, което на хинди означава "с цвят на прах" или по-скоро "с цвят на пръст". Дори и историята да не е вярна, то тя винаги е в обращение, като един любим анекдот там, гдето става дума за историята на любимия летен панталон.

Названието chino иде през двадесети век, за да обозначи специфично оцветената тъкан на панталоните. Как се стига до това обозначение, научаваме от друга легенда. Произвежданите в Манчестър панталони бивали продавани в Китай. Меркантилните китайци на свой ред ги препродавали във Филипините. Пацифистичната група острови тогава, от 1934 до 1946 г. е в американско владение. На стационираните там войници панталоните се харесали. Те ги отнасят със себе си в Америка и, съобразно произхода им, ги наричат chinos. Тази история може и да не е съвсем исторически опрятна, но я намираме тук и там в различни вариации в различни извори, което я прави донякъде достоверна.

Несъмнено обаче след войната панталоните нахлуват и в Европа и вече през осемдесетте години се радват на нечуван успех.

Мъжка мода: Панталоните Chinos


В USA chinos имат статут на формални, в сравнение с джинсите, ала в значителна степен неформални, сравнени с фланелените панталони и костюма въобще. Удобните панталони се носят с риза, вратовръзка и сако, но не се носят при сериозни случаи, където костюмът е облигатен.

Интернационално погледнато chinos са всеобщо акцептирани панталони за свободното време, които винаги биват избирани от онези, които считат джинсите за прекалено лежерни, а фланелените панталони за прекалено формални.

Естествено италианците лакомо възприемат този тип панталони и ги варират в най-виртуозни екземпли. Valentini или Incotex с огромно удоволствие лансират тясно скроени chinos от най-фин памук и ги комплектоват с деликатно ръчно скроени сака, отново с италиански произход…

Нали запомнихте! - кафе, шафран и сок от черници…