Как да разпознаем качествената вратовръзка?


Най-важният белег за качеството на една вратовръзка за жалост не може да се изобрази, а само да се почувства. Затова, преди да си купите вратовръзка, подръжте я в ръка, почувствайте я, но не в жанра на сантименталността. Добре е да се види дали коприната се мачка, но много внимателно. Съветва се също да се предприеме опъване по определени нишки, но и това едва ли е решаващо за качеството на вратовръзката. Допирът до коприната е първият и най-добър съветник. Ако установите какво чувствате, ще сте на правилния път.

Как да разпознаем качествената вратовръзка?По правило добрата вратовръзка се състои от три части. Който я разглежда внимателно, ще установи местата на зашиване. При добрите вратовръзки тези шевовете са машинни, но при всички случаи вътрешният шев трябва да е на ръка, не само за да се оправдае надписът handmade.

Производители, чиито вратовръзки по право носят този предикат, в Англия са Drake's, Charles Hill или Holiday & Brown. Те доставят вратовръзки за Gieves & Hawkes, Turnbull & Asser, Hilditch & Key, а също и за други реномирани адреси. Забележителни сред английските производители на вратовръзки са Tobias Tailors, естествено адресът е Savile Row. Те се съшиват не в една фабрика или манифактура, а от една единствена шивачка. Това гарантира на клиентите, че тяхната вратовръзка не ще е в курса на още два-три лейбъла, а ще бъде уникална.

Във Франция Charvet доставя най-известните, ръчно изработени вратовръзки. Магазинът на Place Vendome предлага най-големия в света избор на вратовръзки от тъкана коприна. Тук всяка една вратовръзка е майсторско произведение на текстилното изкуство.

Примката, в която се подпъхва тясната страна на вратовръзката, е на обратната й страна. При някои шивачи двата края на примката изчезват в междинния шев, а при други не. Ала това е детайл, който говори за упражненото при приготовлението усилие, а не за качеството на коприната или на подплатата. При неоспорвано превъзходните Charvet-вратовръзки примерно откриваме един простичко пришит Label. Повечето вратовръзки, освен примка, имат и отделно пришит лейбъл. Някои имат и пришита на върха пендула със знака на марката. Напоследък италианската мода диктува тесният край на вратовръзката да не се подпъхва в примката, а да се ветрее сам. Това е доста секси…

Типично за италианските вратовръзки е self-tipping. Тук върховете на двата края са подплатени не с хастар, а със същия материал, от който е произведена вратовръзката. Ала self-tipping, сам по себе си, не е белег на качество, а на стила.

Затова, помнете, най-важното е вратовръзката да изглежда добре, преди да сте вникнали в някои от техническите й детайли…

How to order a Savile Row suit