Вълнена или платнена вратовръзка да изберем?


Не ще намерите вълнена или плетена вратовръзка в гардероба на един английски City-Gentleman. Той би сложил вълнена вратовръзка само в имение в провинцията, а плетените вратовръзки с удоволствие ще остави на хората на изкуството, учените, литераторите и журналистите за тяхното истинско или мнимо бунтарство и антиконформизъм. И извън Англия са в сила същите правила. Една копринена вратоврзка навсякъде по света се счита за формална. Донякъде е допустимо плетена вратовръзка или такава от вълна към деловия костюм и дори вечер, ала трябва да знаете как да го направите. Представете си фино копринено сако с дебела вълнена вратовръзка - пълен абсурд!

Формалната версия на плетената вратовръзка е, разбира се, в черно или тъмносиньо. Тя има обичайната ширина на една обикновена вратовръзка, пасва на светли ризи и с един тъмносив костюм си изглежда съвсем коректно. Също и на пъстри ризи добре стоят едноцветни плетени вратовръзки. Но този, който не е съвсем наясно с въпросите на стила, би следвало да се откаже от плетени вратовръзки, тъй като нейната обикновеност изисква сигурна ръка за комбинацията и с възможни ризи.


Вълнена или платнена вратовръзка да изберем?

Вълнените вратовръзки са налични в подобно многообразие на цветове и десени, както и копринените. В Англия вълната е подходяща за края на седмицата или за провинциално имение, но също така има вратовръзки на големи колежи, военни части и клубове и във вълнена версия, които се носят с костюм от туид. В академичния свят е много популярна т.нар. Tattersallcheck-Hemd, обезателно в съчетание с вълненена вратовръзка, която приляга на учените вратотове в края на седмицата и из провинцията на почтено разстояние от профанния свят на печелене на пари. В комбинация с карирана риза вълнената вратовръзка е, разбира се, едноцветна. Но може да бъде също и раирана, във всички класически вариации като Paisley и Foulard, а често и с типични местни мотиви като фазани, коне и патици. Хубави вълнени вратовръзки се предлагат и в Италия, примерно на миланската манифактура Nicky. В Италия ги носят саморазбиращо се наравно с копринените - въпрос на избор.

Вълнените вратовръзки са главно от вълна и кашмир, но също има и смески от вълна и кашмир, вълна и коприна, или коприна и кашмир. Независимо от това, от какъв материал са, те са по-плътни и топлят повече от копринените вратовръзки и са подходящи за есенно и зимно време като нейна елегантна алтернатива.

А ето и един Джъстин Тимбърлейк в смокинг и буклена вратовръзка, каквато беше модерна, когато бях студент…