Възелът на мъжката вратовръзка:
Four-in-hand и Windsor


Принц на Уелс, крал Едуард VIII, Дук на Уиндзор - три титли, една самоличност, въплъщаваща един от най-големите стилисти в съвременната мъжка мода в историческите писания на Острова, тъй както и в бревиариите на стила по света. Всяка от тези титли отговаря на определена житейска фаза на Едуард, роден през 1894 и починал през 1972 г., ала най-малко, както знаем, е бивал крал. За по-кратко обикновено го наричат Дукът на Уиндзор, макар че като принц на Уелс прави най-много модни нововъведения и ги популяризира по силата на ранга си.

Тук той бива споменат по повод на т.нар уиндзорски възел, една легенда, една мистификация в бутафорния свят на модата, макар и фотосите да свидетелстват, че Дукът на Уиндзор ни най-малко не го е изобретил. Неговите преобемисти възли се дължат по-скоро на дебела подплата, отколкото на двоен възел. И Сузи Менкес споменава това обстоятелство в нейната книга "Windsor Style" и добавя, че дукът на Уиндзор заръчва вратовръзките си при Hawes & Curtis и наистина винаги с една доста дебела подплата. Оттук произтича заблудата, че той носи двоен възел, което, ако беше верно, възелът би бил немислимо огромен. Ако пробвате вратовръзки от различни материали, ще установите, че Four-in-Hand, при една сама по себе си дебела вратовръзка, ще ви даде точно образа на възела, познат ни от снимките на Уиндзорския дук.


Възелът на мъжката вратовръзка: Four-in-hand и Windsor
Възел Windsor

Един друг чудак, наш съвременник и член на английската кралска фамилия - принц Michael of Kent също запазва предпочитание към kipper ties, а именно широки кравати в стила на седемдесетте. Към това добавяме ескцентричните десени и брадата, която той носеше далеч преди в наши дни, тя да се превърне в досадно педерастично клише.


Какво следва да имате предвид, когато решавате какъв възел да изберете?

Простият Four-in-Hand е най-стилистично задоволителният и многоподходящ възел. Удължената форма на възела иззема пространството между върховете на яката на ризата и е в приятна асиметрия спрямо тях. При всякаква дебелина на вратовръзката дава задоволителен резултат.

Windsor-възелът е абсолютно симетричен, но тъкмо затова и малко отегчителен. Той е по-широк, отколкото висок и скъсява врата по един неприятен начин. Приложим е при по-тесни вратовръзки, но тогава пък триъгълната му форма е в неугледен контраст спрямо по-финия общ силует на вратовръзката.

Възелът на вратовръзката трябва да пасва на формата на яката. Four-in-Hand е в съгласие с всякакви яки, а уиндзорският възел пасва най-вече на cutaway collar. Възелът не бива да бъде стегнат до краен предел, трябва да личи как е вързан, а това и щади материята на вратовръзката.

Пробвайте фабрикатите на различни производители, докато намерите подходящото за вас качество. На Hermes пасва Four-in-Hand, а на Drake's плътният уиндзорски възел.

А колко повече бихте експериментирали с вратовръзка, поръчана по мярка…



Снимка: wikihow.com