Дуетът на мъжкия костюм и обувките


Ще призная, че не съм особено сигурен дует ли е, или квартет - обувките следва да са интактни спрямо костюма, чорапите, колана, или кожените гарнитури на тирантите, каишката на часовника, а в случай, че джентлеменът носи чанта - и спрямо нея. Кожените детайли трябва да са от сходна по структура и цвят кожа. Изисканите дами твърдят, че преди да погледнат мъжа в очите, го преценяват по обувките. Ала има и такива, които го фиксират направо в пакета и за тях и за мъжете, които им се харесват, тези правила не важат, защото стилната съблазън е в перфектните като фасон обуща, уверявам ви.

Да подбереш в ненатрапчиво съзвучие обувки към останалото облекло и най-вече костюма, е, може да се каже, много лесно, или пък трудно, в зависимост от това от формални или естетически критерии се изхожда. Формално означава съобразно благоприемливите правила на обществото. Ще рече - към един формален костюм да се подберат пасващите обувки Оксфорд, към един фрак или смокинг - лачени обуща или салонни пантофи с панделки, инициали или сребърни катарами. Напоследък са допустими и Gucci-Loafer, мода, която дойде от Лондон и незабавно получи интернационално ехо, за morning Coat естествено черни Oxford и, хаха към копринения халат с ширити, или за пижамено парти - непременно Hercules на Church.

Неформалните кафяви обувки са подходящи само за един спортивен outfit, костюм от туид, джинси, блейзър, кадифени панталони и пуловер. Явлението с такива обувки вечер е много простофилско, но често срещано, печално явление… Fauxpas…


Дуетът на мъжкия костюм и обувките


Упражняването на формалните правила предполага известна школовка, но и много интуиция. Онзи, който избира облеклото и обувките си по естетически критерии, отбягва този проблем, но се излага на лекомислената опасност как ще бъде възприет, в случай, че не е откровен жеманфишист, т.е. не робува на норми и правила. В континентална Европа естетическият критерий е пълновластен, може би защото след последната война правилата на висшата класа изглеждат, малко е да се каже, компрометирани. Дали обущата ще бъдат черни или кафяви, в Италия и Германия е въпрос на мода и лично решение, докато в Обединеното кралство правилата се дирижират от висшата аристокрация и след осемнадесет часа се носят само черни обувки с връзки, или салонни пантофи от черен лак. На континента сив фланелен панталон и блейзър чудесно си пасват с тъмнокафяви обуща от телешки бокс. Важното е обувките да пасват не само цветово на костюма, но и като структура на лицевата кожа. Важен е въобще цялостният силует на обувките. Едни филигранни италиански Loafer не ще сложите на тежък костюм от туид и обратно - Brogue от конска кожа с дебела подметка ще развалят впечатлението от един ефирен костюм от най-лека Super 180 вълна. Както при всички въпроси на облеклото, иде реч за подходящата, приемлива комбинация.

На фланела, Bedford-кадифе и джинси подхождат тъмнокафяви обуща от телешка кожа. На туид, шевиот или Covert биха пасвали оксфордки от светлокафяв велур. Райе, каре, камилска вълна - схождат се с висок клас оксфорд, съобразно цвета на костюма и фактурата на плата. Едро, натрапчиво райе, neilhead Prince-of-Wales-Check - фини loafer, а напоследък и салонни пантофи. Много е шик върху обущата ви да има апликации от плата на костюма ви, примерно при двуцветни оксфордки Котън Клъб, единият цвят да бъде заменен с плат, или пък към обувките да има гетри от плат, или пък Ботине Балморал с плат на определени места. Към кадифените смокинги пасват салонни пантофи от същото кадифе.

Модният еклектизъм направи допустимо лек летен костюм със сандали, или дори еспадрили, но ако го предприемете, нека да има виц, нека да има ирония. Или поне да сте готови с подобаващо разяснение в стил Труман Капоти…