Ризата Brooks Brothers


Този тип риза удържа окончателната си и решаваща победа през осемдесетте години, когато всеки, който е истинско Yuppie си носи от Ню Йорк задължително една истинска Button-down-риза в бледосиньо, розово, бяло, жълто, или мента, раирана, карирана, или на шотландски карета. Естествено с оригинални тъмносини Lewi’s, обувки от конска кожа на Alden, или пък Pennyloafern на Bass.


Ризата Brooks Brothers


Това може и да изглежда непонятно на по-младите читатели на модни магазини за мъже, но е факт. Решителен тласък в успеха на изделието дава Джани Аниели с предпочитанието си тъкмо към този тип Brooks-Brother-риза със soft roll collar, при все че е можел да си заръчва ризите при най-добрите шивачи на ризи в Англия и Италия и като не се забравя, че това е риза от щендера. А на американците този тип риза на Brooks-Brothers се продава на Madison Avenue от 1900.

Твърди се, че John Brooks при една игра на поло в Англия, забелязал копченца на яките на ризите на играчите и така инспириран, той заръчва да се шият Button-down-ризи, и от тогава това е една неизменна част от асортимента на фирмата. Дали тази история е вeрна или не, не е важно, при всички случаи звучи мило. Може би тази версия за произхода на американската Button-down-риза е в обращение с едно внимание към англичаните, за да се прононсира гениалното американско откритие като снобско копие. Сведущите твърдят, че носените от истинските поло-играчи ризи нямат ни най-малка прилика с американската им посестрима, но така или иначе Button-down-ризата е един от малкото приноси на американците в класическата мъжка мода. Ала своеобразният шарм на този продукт е безспорен, само ако ризата наистина е на Brooks-Brothers. Тъй като никой досега не е съумял по задоволителен начин да изкопира оригиналната кройка на soft roll collar.

Противно на европейските предразсъдъци, на източния бряг в Америка властват много строги изисквания за Dresscode, които важат безусловно в деловия живот. Ако сутрин в Манхатън водите при ваксаджиите до облигатния блясък своите винтаж-обувки, няма как да не забележите, че сте заобиколени само от костюми. Като единствено изключение е въведен casual dress Friday, за разлика от почивните дни, когато е позволено джентлеменът да се яви с джинси и поло-риза. Този кежуъл включва спортно сако, Chino и една по-лежерна риза, известна като Friday-риза. В каталога на Brooks-Brothers са отделени страници на Friday-Shirt, където можете да изберете Chambrays и различни типични мостри като mini plaids, candy stripes и mini tattersalls, които цветово подхождат на края на седмицата.

Още един повод при следващото ви посещение в Ню Йорк да свърнете по Madison Avenue № 346, ъгъла с улица 44. И там, дами и господа, експлицитно трябва да поискате soft roll collar, тъй като в родното място на Button-down-ризата не от отдавна се предлага и една европейска версия на тази класика…