Английските ризи по мярка


На № 71 на Jermyn Street е легендарната фирма Turnbull & Asser, която от 1904 г. предлага немислимо разнообразие от платове за ризи по мярка, конфекционни ризи и вратовръзки. При ризите по мярка се заръчват най-малко шест броя, а времето за доставка е дванадесет седмици. Чакането си струва - както поради качеството, така и поради престижа, на който се радва тази енциклопедична марка.

Английските ризи по мяркаНа № 106 намираме със затаен дъх T.M.Lewin, едно предприятие, основано през 1898 г. от Thomas Mayes Lewin. Ризата Lewin e сравнително тясно скроена по тялото с малка счупена яка turndown collar. При цялото консервативно изобилие на Jermyn Street, десените на тези доста скъпички ризи могат да се определят като модерни. Lewin са известни и със значителния избор клубни, училищни и военни вратовръзки.

New & Lingwood на № 53 е едно от известните имена сред лондонските производители на ризи. Ризите са типични за Jermyn Street и ще допаднат на всеки, който към своя тъмен делови костюм иска да добави натрапчиво раирана риза. Фимата произвежда и обувки.

На № 77 се намира Harvie & Hudson, която освен ризи, предлага костюми, сака и панталони, макар че славата им се дължи на ризите. Специалитет на къщата са фрапантно раираните копринени ризи, предлагани в комплект с пасващи им вратовръзки. Атмосферата в бутика е стягащо респектираща с леко вцепененото очарование на крайния снобизъм. На континенталните клиенти това много им допада. Както казва една героиня на Маргарет Атууд, която си купила метална кутия английски бисквити и установила, че имат вкус на цимент: "Овладейте се! Произведени са с благоволението на кралицата и е задължително да ви се харесат!".

На № 37 и № 73 се намира Hilditch & Key, още една снобистична и с колосана яка легенда на Jermyn Street. Не е необходимо да пътувате до Англия, защото къщата има бутици в Париж на Rue de Rivoli № 252, а също и в Ню Йорк. Можете да си ги заръчате и по интернет - Sale by Mail, или пък с пощенски гълъби.

Thomas Pink в пространния си магазин предлагат грижливо ушити ризи с голямо разнообразие на десени от най-качествен памук. Опитват се да привлекат и съвсем млади клиенти и им се удава. Pink-Shirt има сравнително твърда semi cutaway collar, а също и по-умерено твърди яки, подходящи за вратовръзка. Thomas Pink доставя навсякъде по света.

Обожавам ризите със счупена яка, а също и с леко заоблени краища, но
за това друг път…