Карираната риза за уикенда


Към английския провинциален живот, заедно с Barbour-jacke и Hunter wellies, безусловно принадлежи карираната риза в естественото "бяло" на вълната, то ще рече - бледо бежово. Но решаващо за тази риза е карето в тъмнокафяво, виненочервено, зелено, синьо или черно, наречено Tattersallcheck. Името на този десен иде от пазара на коне на Richard Tattersall, на който покривалата на конете са украсени с това каре. Това съвсем не значи, че с това каре, ще изглеждате като муле…

Днес Tattersallcheck е не просто символ на английския провинциален живот, а по-скоро неизменна съставка на класическия Weekend-Outfit и по-специално за есента и зимата. С кашмирен пуловер и сако от туид, или дори блейзър, е в идеалната си комбинация.


Карираната риза за уикенда


Американците адаптират това типично английско каре като обикнат десен за Button-dоwn риза и консервативният нюйоркчанин носи тази риза с chinos или кадифени панталони, докато пътува в края на седмицата за провинциалния си дом в Ню Джърси.

В Европа това обикнато каре има и още една многозначителна употреба, а именно носят го учените от Оксфорд, Кембридж и висшите училища на Ivy League. Това е известно и на костюмиерите на Холивуд. Когато един професор изнася лекция, той с огромно самочувствие носи сако от туид и риза Tattersallcheck.

Този тип ризи често се появяват в съвременните модни колекции, но най-добрите им производители са традиционално английски. Но и американският Tattersallcheck с Button-down-яка си е направо класик и непременно трябва да присъства в списъка ви с покупки за следващото ви пътуване до Ню Йорк. Ще я намерите и в европейските магазини и депа на Ралф Лорен, който всяка година я включва в своите колекции…

И не забравяйте, ефектът е между коняр и либертинен професор в университет…