Италианските ризи шити на ръка


Онзи, който е предприел особено търсене на риза, която идеално да пасва на костюма му по мярка, както вече имахме случай да отбележим, има какво да намери в Англия, но не съвсем. Никой Shirtmakers на Jermyn Street не предлага ризи, действително съшити на ръка. И в най-малките ателиета в ситито и в околностите не шият в добрия стар смисъл на думата by hand. Никой не работи с игла и конец. В Англия се казва Handmade, защото шивачът със своите ръце и шевна машина проготовлява изделието.

Съвсем по друг начин обаче стоят нещата в по-големите и малки camiciai в Неапол, ето как отново стигаме до Неапол. Тук с игла и конец се шие открай-докрай. Независимо дали сте в някое малко дюкянче в забутан край на града, или в репрезентативна индустриална сграда, какъвто е случая с фабриката Borrelli на Via Fasso Imperatore, "fatto a mano" е кредо.

На произведенията на Борели се дължи това, че по цял свят модните конесьори обсъждат пламенно качествата на италианските ръчно ушити ризи и все в плана на възхитата. Luigi Borrelli е от първите, които предлагат ризите си в Европа и Америка и с един буквално анахронистичен продукт обосновават генерален култ към ръчно изработеното в Неапол облекло, но вече като световен феномен. Borrelli е най-знаменитата марка неаполитански ризи, при все че междувременно на пазара встъпиха и други фирми като да речем - B. Finamore, Kiton, Attolini. Знакът им води до трепет познавачите, а допълнителният етикет с герба на Каза ди Савоя, дава дискретен знак, че те са шивачите на Савойската династия.


Италианските ризи шити на ръка


Сред малките, ексвизитни ателиета на добра слава се радва също Anna Matuozo на Viale Gramsci 26. Дълго време дамата обслужва знаменити шивачи, докато се реши на самостоятелност. Само една малка табела над звънеца уведомява за наличието на това ателие. Подредбата е като в частен дом и само топовете с платове и масата за шиене дават знак за предназначението на това пространство. Един етаж по-долу Анна Матуоцо е складирала избраните платове. Всичко се шие на ръка и според индивидуалните мерки на клиента. Ръкави, рамене, яка се обшиват на ръка, всеки илик е обработен ръчно, всяко копче е зашито на ръка a gallina, типичният за Неапол ръчен бод "кокоши крак". А също и инициалите на знаменитите клиенти се бродират ръчно с помощта на лупа… Страховито, нали?!