Платове Alumo - швейцарското качество


Когато става дума за платове за ризи, конесьорите си мислят за произведенията на английските и италианските тъкачници. Разбира се, те се радват на голяма слава и, въпреки това, някои от най-добрите ателиета и манифактури за ризи по мярка ползват тъканите на швейцарската тъкачница Alumo в Appenzell. Който се намери на път за там, ще бъде изненадан от сградите на тамошната фабрика. Домът на най-фините тъкани е едно трезвомислено построение с голяма остъклена фасада, която позволява свабоден поглед на тъкачите към кулисите на уютното градче с 6000 жители.

На първия етаж на тъкачницата са разположени 85 тъкачни стана, които посетителят може да приближи само с плътно запушени уши. За една година тук се произвеждат един милион метра от материите на Alumo. Това, както се досещате, е сравнително малко, но в Appenzell количеството не значи нищо, само качеството е важно, споделя главният мениджър на фабриката Markus Heller.

На четвъртия етаж, където са офисите, не ще чуете никакъв шум - добро обстоятелство за дизайнерът Raphael Sommer, който тук проектира колекцията си от ексклузивни дизайни. Малко производители на платове могат да предложат на клиентите си материи, които нигде другаде не могат да бъдат намерени, споменава десенаторът, който в свободното си време реставрира стари английски часовници.

Най-малката поръчка по особени желания на клиента е 240 метра, или, другояче казано - четири топа по 60 метра. От един топ, или piece, могат да се ушият 33 ризи. Това дава средно по 1.80 плат на риза. Затова и ризите, ушити от тези редки платове в магазините не могат да струват по-малко от 150 евро. А когато високото качество изисква и обрезки, ризата отива към цена от 400 евро, както е, примерно при ризите за смокинг от плисе.

Симпатичният швейцарец, някога занимавал се с футбол, счита тези цени не за високи, а за ценителски. Преждата им е от египетски памук GIZA-45, чиито влакна са така фини, че 1000 метра прежда тежат само… два грама. Качеството на влакната и преждата са обективните критерии какъв е платът на пипане, след като мине сложен процес на облагородяване. Този процес дава на платовете желаната фактура на пипане. Поплинът трябва да бъде копринено мек, батистата и муселинът въздушни, а оксфордът зърнест…


Платове Alumo - швейцарското качество


Първоначално платът отива в една гигантска пералня машина, после се разпъва за сушене на отново огромно ротационно устройство около нагорещени обръчи. При нататъшните облагородителни обработки повърхността бива изгладена и снабдена с пожелания благороден блясък.

За облагородяването е потребна много, много вода, затова тъкачниците са близо до изворна вода. Но нямайте никаква грижа за швейцарските води, подчертава Маркус Хелер, тъй като фабриката има Okotex-1000-сертификат. Тъй щото водата след фабричните процеси на облагородяване излиза по-чиста, отколкото е дошла от извора…

Изключителната колекция на Alumo включва преимуществено
класически разцветки и десени, но и всичко, което клиентът е пожелал
швейцарците да изпълнят…