Мъжките аксесоари:
Шалът вратовръзка


Вече отбелязахме наличието на модел яка, която не се закопчава около врата и е предназначена за джентлемени, които не носят вратовръзка. Но този тип яка е подходяща и за т.нар. шал-вратовръзка, един капризен моден аксесоар, сроден с Аскът и пластрон и натоварен с много стилистични конотации.

Когато в сценария на един филм се предвижда появата на плейбой, той непременно ще е с шал-вратовръзка, най-често комбинирана с тъмносин блейзер със смайващи метални копчета, или пък плетена жилетка с шал-яка. Също клишето на образа на писателя в развлекателния жанр повелява да бъде представен така, както също "измислените" филмови продуценти и милионери, в изключителни случаи и офицерите на Нейно Величество, ала само в края на седмицата.

Тези куриозни асоциации сполетяват шала-вратовръзка, който предоставя сам по себе си прекрасна възможност за един лежерен Look, в който ненатрапчиво присъства онази следа елегантност и формалност, необходими в съботната и неделната вечер.

Един изчистен аутфит от риза Tattersallsheck, джинси, бутилково зелен пуловер с триъгълно деколте и Bass Weejuns в бордо отлично се връзва с шал-вратовръзка Paisley и изпълва докрай понятието спортно-елегантен стил. Също така комбинацията от сиво туидено сако, рибя кост, тъмносив фланелен панталон и черни Brogues би била по-ефектна не със зелена раирана клубна вратовръзка, а с шал-вратовръзка.

Мъжките аксесоари: Шалът вратовръзка


Шалът-вратовръзка повдига нивото на спортивния Look, а пък на формалния аутфит придава една лежерна нотка. Ала има мъже, на които тази нюансировка им идва в повече. Те предпочитат рязко разграничение между формален и спортивен стил и така се лишават от онова междинно ниво, отредено именно на шала-вратовръзка. Ако все пак в края на седмицата се слага един акцент върху формалния аутфит, за това са налични сако, риза и вратовръзка, а не някакви си половинчатости от типа на шала-вратовръзка. А има и джентлемени, които считат голия врат за ужасна тривиалност и нехайство. Тъкмо на тях се препоръчва шала-вратовръзка, с чиято помощ в края на седмицата и извън службата се демонстрира, че се спазва някаква форма.

Шалът-вратовръзка обикновено е копринен с огромно разнообразие от десени, никога не е едноцветен. Класически десени са Paisleys и Foulards. Декорирането с шал-вратовръзка е така флексибилно, че покрива широк диапазон от класическа формалност до екстравагантност.

Има дързост в този аксесуар…