Ризата в трио с вратовръзката и сакото


И най-великолепната мъжка риза би претърпяла фиаско, ако не е в съзвучие с вратовръзката и сакото. А това означава много съобразяване в сантиметри, пропорциониране, усет за цветове и десени и преценяване, в кое се състои акцентът, или, собствено, дали е пожелана равномерност на равнопоставени и приятно равноредни детайли. Разбира се, че това може да ви се стори дребнаво, но голямата елегантност се състои в много прикрити дребнавости, които в съвкупност изглеждат респектиращо.

Маншетът на ризата в никой случай не бива да стига до пръстите, но не бива и да бъде възкъс. Моят усет ме води до решението маншетът да открива китките и кокалчетата на ръцете, защото това е одухотвореност. Маншетът не бива да се върти около китката и да се смъква, той трябва да стои сигурно фиксиран.

Маншетът трябва да се подава два сантиметъра отвъд края на ръкава на сакото. Краят на ръкава на сакото не бива да се опира в ръката, той трябва да разкрива благоприятна гледка на бутанелите и часовника, най-основни мъжки украшения. Ръцете на мъжа са асистирани от тези детайли, но не ги надвишават.


Ризата в трио с вратовръзката и сакото


Върховете на яката на ризата, съобразно стега на възела на вратовръзката, трябва свободно и непринудено да лягат върху горната част на гърдите, а не да стърчат. Един преголям възел би изправил пред изпитание яката на ризата ви, затова при избора на риза и вратовръзка, мислете като за идеален комплект. Голяма или малка, яката на ризата ви не трябва да е, както се казва, халтава и не бива да се съпътства от несъотвестващо тежка й, като воденичен камък, вратовръзка, която да я сбръчка неугледно.

Краят на яката на ризата не бива да остава открит от ръба на ревера на сакото. Трябва да има елегантно и добре преценено припокриване. Контурът на ревера е рамката, в която ризата играе само съпътстваща и също рамкираща роля спрямо вратовръзката.

Ако яката на ризата има оптимален размер, то тя ще има видимост около сантиметър над контура на яката на сакото отзад. Яката на сакото не бива да прикрива яката на ризата отзад и, не дай си боже, да стига до ръба на косите.

Възелът на вратовръзката не бива да е смъкнат спрямо яката на ризата, а следва изцяло да обзима триъгълника между върховете на яката на ризата. Има профани, на които горното копче им стяга, а държат халтав и възела на вратовръзката, което е куриоз. Който не обича вратовръзки, просто не ги носи и не ги измъчва по подобен начин…

Ризи с рюшаве, пластрони и обемни украси може би е по-стилно да се носят лятно време без сако, защото не се побират в рамката му. Ако пък костюмът ви е и с жилетка, ризата трябва да има благородна семплост, за да се вмести в този ансамбъл.

Ако сте без вратовръзка, най-много две разкопчани копчета около врата, а ако сте без сако и имате прекрасни гърди, може и малко повече, но какво впечатление ще произведете, това е въпрос с неясен отговор.

Напоследък е модно да се носят летни сака на голо, без риза. Сакото се поврежда, вие сте секси, но в края на краищата това е не повече от клоунада, или спектакъл на чипъндейли… А както казват англичаните, сексът е неприятно занимание, със съмнително удоволствие и неприятен резултат… във вид на дете…