Неизбежното яке Barbour


Първото нещо, което видях да виси на вратата на един магазин в курортното градче Saintes Maries de la Mer, недалеч от Авиньон, бе иконата на английския дъждобранен стил - легендарното яке Barbour

С покупката на Barbour-яке, ставате притежател не само на удобна в дъждовно време дреха, но и на късче от интернационалния начин на живот. И то такова късче, което принадлежи на света на онези, които разполагат с пари, стил и се радват на успех. Това яке дава сигурност в дъждовно време, а също и сигурността, че с него няма как да бъдете облечени зле. Колкото и абсурдно да звучи, с пуловер, джинси и яке може да се озовете във вечерно общество по недоразумение и да изглеждате по-добре, отколкото със зле ушит смокинг и евтини лачени обувки.

В цяла Европа това яке е своеобразен пропуск в доброто общество и ако на ръката ви блещи скъп часовник, може да влезете навсякъде и в най-изискани магазини без притеснение. Прочутото яке символизира вкус, чувствителност към стила и свързаност с традициите, особено ако якето не е съвсем ново и намеква за унаследеност и достопочтена старина.


Неизбежното яке Barbour


Много е трудно да се каже как якето Barbour, в сравнение с други английски класически облекла и въпреки различните манталитети, е постигнало такава интернационална известност. От Хелзинки до Мадрид присъствието му е вездесъщо и не ще намерите клюкарски вестник, в който да няма снимки на проминенцията, облечена тъкмо в това яке. Може би това произтича от чувството, че с покупката му придобивате късче от гламурьозния свят, което в противоположност на повечето модни артикули, е трайна и достойна за похвала инвестиция, чиято стойност нараства с времето. Старината на якето удостоверява безмълвно membership since, тъй сякаш в световна кампания общество на притежатели на определен вид кредитна карта, се етаблира с отдавнашното й притежание. Колкото по-отдавна притежаваш заветното яке, толкова по-отдавна принадлежиш към доброто общество.

Въпреки това си реноме, якето си остава едно индивидуално притежание. То предлага едно изобилие от естетически, идеологически, стилистични и етични взаимозависимости - и ловци и защитници на животни го обичат еднакво. Патентованото яке е същевременно и без възражение и английско, и практично, и леко грубо, и спортно, и натурозъобразно, и акцептабелно, и ценно, и носимо, и снобистично…Ала най-фасциниращото в Barbour яке е неговата саморазбираемост. Не можем да си представим, че няма да го има повече - сякаш винаги го е имало. Въпреки, че моделът е неизменен от години, не може да се назове лице, което е стигнало до гениалното решение за този тип яке. Това го прави приемливо за мнозина, които не желаят да се парадира с името на известен дизайнер, а се идентифицират с достопочтената марка Barbour, просто една стара английска фирма, която съвсем скромно ни предлага якета…

Повече за легендата Barbour утре…