Американска класика -
обувки Sattelschuh


Sattelschuh е класика в жанра за края на седмицата в Нова Англия или в колежанския Look на ексклузивните снобски университети на източния бряг. От десетилетия студенти и професори носят останалите неизменни обувки с характеристичната червеникава подметка. Този, който ги носи, е истински американец, което може би важи и за немския режисьор Волфганг Либенайнер.

Ала онези, които ги разпознават и предпочитат, се питат защо в Европа не са особено популярни. Може би защото сред американската младеж, главно момичетата, те са на мода, а пък в Европа особен интерес към новите американски трендове по това време няма. Но пък в началото на четиридесетте години този тип американска обувка става разпознаваем знак за фенките на Франк Синатра.

Американска класика - обувки Sattelschuh

Но това въодушевление не прекрачва границите на Европа и може да се каже, че до края на втората световна война не съществува определено младежко движение, към чийто аутфит да принадлежат Sattelschuh. Героите на петдесетте носят Pennyloafer, или дори каубойски ботуши, което е доста смешно. И така Sattelschuh си остават точно това, което са: американски лежерни и удобни обувки за края на седмицата, любими на ученици, студенти и преподаватели, неизменно носени с туидено сако и Chino. С поло-риза, джинси и пуловер, може и с яке. Разработени са и в по-изискани версии за делови хора и тогава се превръщат почти в черен оксфорд към тъмния ви костюм. Наличието на връзки и неукрасеното бомбе ги доближава до формалните стандарти, но само ги приближава. Ще се счете с едни изцяло черни Sattelschuh, нещо средно между Oxford и Brogue, че не сте съвсем зле облечени.

Ала онзи, който примира за класическия американския стил, просълзява се на "Великият Гетсби" и се облича при Brooks Brothers и Ralph Lauren, поне веднъж със своя сив костюм рибя кост трябва да сложи Sattelschuh от конска кожа, най-малкото, за да обозначи познания!

Няма по-американско от това…