Outfit за яхта или Fashion marine


Строгите изисквания на спортменството изискват стил на обличане, който преди всичко трябва да пази от вятъра, студа и морската вода, а защо не и от лоши погледи на модни критици. На суша екземплите от подобно облекло се приспособяват за екстремни съревнования и съперничества. Затова и някои марки са добили популярност и в сфери, за които не са били замислени и в които, обаче, депласирани, те демонстрират определени преимущества.

Например така е с якето Henry Lloyd, което е разработено специално за яхтспорт, но е станало много любимо и на велосипедисти. Тук се установяват същите процеси на асимилация и приспособяване, характерни и за якето Barbour. През 1963 Henry Lloyd произвежда без особени претенции и много шум специално облекло за моряци. Когато тази марка през осемдесетте години добива голяма популярност в Италия в сферата на модата за свободно време, за производителя се открива един необозримо голям пазар. Днес Henri Lloyd предлага заедно с продуктовите линии Marine Technology и Advanced Marine Technology и линия за свободно време HL. Освен облекло от всякакъв вид, марката предлага устойчиви на вятъра якета в морски стил.

За не така спортивното ветроходство в сравнително спокойните води на Средиземно море в сезона на лятото се налага един по-друг стил, един повлиян от духа на морето Look за свободно време, който не е предназначен за някакви екстремни климатични условия, а изначално се ориентира към облеклото на простите рибари. От кръщелния купел този Look експанзира из ваканционните места на Cote d’Azur и безпроблемно се налага в класическата комбинация от бяло и синьо. А както е казала легентарната Даяна Вриланд, розовото е морскосиньото на индийците…

Какво по-хубаво от един син блейзер на борда на яхта, или по Promenade des Anglais в Ница, комбиниран с бял панталон. Но във вътрешността на континента този Look може бързо да се превърне в карикатура. Един британски пуловер Guernsey e добър спътник и в открито море, а при медитеранските температури би се предпочела една памучна версия. Любим за моряците е също червеният памучен панталон Filo di scozia на бранда SAIL EXP. Ала на борда на яхта може да си позволи да го носи само онзи, който поне веднъж е пресякъл Атлантика, ако нямате нищо против на ветроходна яхта, а не на борда на самолет.


Outfit за яхта или Fashion marine
Униформите на американския отбор за церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2016 година, създадени от Ralph Lauren


Еспадрилите
, така любими на Пикасо, заедно с неизменната моряшка фланелка, стоят добре на краката не само на един матрос. При хубаво време и меки температури те са подходящи и за борда на яхта и за кафене на плажа, но при лошо време по-добър избор са набуковите мокасини, или т.нар. топсайдери на марката Sperry. Морякът Пол Спери се разхождал из заснежените и хлъзгави улици на Кънектикът заедно със своя кокер шпаньол, и забелязал че лапите на кучето ни най-малко се хлъзгали. Спери ги проучил подробно и създал яхтените Bootsschuh.

Съществуват т.нар. евент-колекции, създадени за определени регати, примерно испанския бранд Copa del Rey, или пък Marinepool, предлагащи всякакви облекла и аксесуари с морска тематика в несувенирен смисъл.

И все пак двуредният блейзер със златни копчета и емблема на гръдния джоб - това е визитната картичка на всеки уважаващ себе си яхтклуб и яхтсмен. Например Yacht Club De Cannes, който през 2010 година отбеляза своята 150 годишнина. Неговите членове се гордеят с историята на клуба си и неговите традиции, една от които е непременното носене на клубно сако. Yacht club de Monaco, по-млад клуб, само на 50 години, но и на неговата територия действа дрескод: зимно време тъмносини блейзери, лятото бели.

Известно е, че първообраз на клубното сако е параден английски военноморски кител. Но клубната одежда за яхтсмени - това е само върха на айсберга. По модните сесии на Валентино ще я видим облечена на перфектно сложени красавци, които отпиват шампанско, скупчени около раратетна сребърна шампаниера…