Какво трябва да знаем за мъжкия костюм

Какво трябва да знаем за мъжкия костюмКакво трябва да гледате, за да изберете костюмът, който Ви приляга перфектно?
Има няколко решаващи елемента, които трябва да се вземат предвид и които са приложими както за конфекционните, така и за костюмите, направени по поръчка.

Рамене
Раменете са много важни за прилягането на костюма. Това е мястото, където костюмът ще се окачва. Първо обърнете внимание на раменните вати, които са използвани. Предпочитаният стил трябва да е с меки, преливащи рамене, за да дават цялостно отпускане, комфорт и дори елегантен вид. Ако имате много полегати рамене, това би създало впечатление, че имате по-тежки раменни вати, които повдигат раменете. Уверете се, че ширината на раменете осигурява достатъчно пространство, така че платът да пада гладко от раменете до ръкавите. От значение да се обележи е, че при прилягането на мъжкия костюм в областта на раменете се взема отношението на раменете към размера на главата, линията на кръста и ширината на врата. Платът винаги трябва да пада гладко от раменета. Не бива да се вижда набран плат около предната и задната част на областта на рамото. Платът около раменете отпред и отзад трябва да ги обгръща гладко с изпълване без да има обтягане или хлабавост.

Ръкавни извивки и Ръкави
Ръкавните извивки имат нужда от достатъчно пространство, за да могат ръцете да се движат свободно. Можете да изпробвате ръкавните извивки, носейки тънък плетен пуловер отдолу. Трябва да можете да усещате ръцете си удобно. Както по-рано споменахме, високите ръкавни извивки осигуряват добро падане на плата. Когато пробвате костюма си, направете голямо движение с ръка и ще забележите, че високите ръкавни извивки не повдигат цялото сако нагоре. Друг важен аспект е, че ръкавната извивка не трябва да стяга и да дразни подмишницата Ви. Трябва да има достатъчно място, за да се чувствате комфортно и когато залюлеете ръцете си да не се усеща разкъсване между подмишницата и плата. Ръкавите трябва да завършват на средата на китката. Така ще се разкрие половин инч от маншетите на ризата. Често виждаме мъже в костюми с прекалено дълги ръкави, удължени по-надолу от областта на китката.

„Гордж”
Това е областта, където яката и реверите се срещат и продължава надолу до първото копче. Промените в модните тенденции са повлияли на позицията на „горджа”. Висок „гордж” означава, че първото копче е поставено по-нагоре. Ако е прекалено висок ще имитира времето на Бийтълс от 50-те години, докато ако е прекалено нисък ще прилича на модата от 80-те. За да избегнете покупката на старомоден костюм е препоръчително да се придържате към класическия модел и да не се задълбочавате прекалено в някоя определена модна тенденция, освен ако можете да си го позволите, разбира се. Най-добрия вариант е „горджа” да е на разумно ниво, така че да е симетричен на цялостната конструкция на тялото.

Яки и Ревери
Яките винаги трябва да обгръщат задната част на врата. Не трябва да има набиране или опъване, а ако има това значи, че не приляга правилно. Яката трябва да разкрива около четвърт инч от яката на ризата. В противен случай, когато сядате костюмът ще се повдига нагоре обвивайки яката на ризата Ви. Както вече споменахме, ширината на реверите се е променяла през различните модни тенденции през различнине десетилетия. По начало има два избора на ревер: високо изрязан и ниско изрязан. Без значение кой ще изберете, за доброто прилягане на ревера е необходимо той да лежи гладко срещу гърдите без набиране или изкривяване. Иначе това е знак, че сакото на костюма ви е прекалено тясно. При класическия стил реверът трябва да завършва остро на половината между горния край на ръкава и яката. За подходящо прилягане на мъжкия костюм, уверете се, че размерът на ревера е симетричен на конструкцията на тялото и раменете.

Талия
Закопчайте копчето на талията и поставете ръцете си отстрани. Ако забележите изкривяване или дърпане в илика или Ви се струва, че копчетата ще изскочат, тоава костюмът Ви е прекалено тесен в талията.

Панталонът
Панталоните трябва да падат винаги гладко в долната част на тялото Ви (не трябва да има хоризонтални гънки особено под областта на талията и тази на бедрата). Панталоните не трябва да са широки, като хип-хоп панталони, или да прилягат прекалено тясно към краката. При естествено положение на панталоните, те трябва с лекота да се пречупват при маншетите. Ако панталоните Ви нямат маншети, уверете се, че са подгънати. Дължината на панталоните трябва да покриват около четвърт от горната част на обувките, всяка друга по-голяма дължина би се смятала за прекалено дълга.

Снимка: Richmart