Облеклото на джентълмена:
Дрескод White Tie


Както вече уточних, в сферата на официозното различаваме: Court dress - парадно придворно облекло, диктувано от традициите на съответния двор, Formal в разновидностите Morning dress денем и White tie вечер,  Semi-formal в разновидностите Smoking вечер и Stroller денем, Informal в разновидностите Cocktail (old style) или Business attire.

Да се вгледаме в екземплите на първия стандарт.

WHITE TIE

White Tie, отбелязано на поканата, предписва възможно най-тържествен и софистициран стил на облекло за присъствие в изискано общество на вечери, балове и ресепсии. В присъствието на особи, височайши и официални лица, вечер мъжете носят пълно вечерно облекло, а именно - фрак, ушит от камгарен, бяла жилетка от пике, бяла риза със счупена яка, отново от пике, с двоен маншет и бутанели, бяла вратовръзка-папийонка от пике,  бял пошет от батиста, черни панталони с двойни сатенени лампази, черни копринени чорапи с черен или ажурен багет и салонни лачени пантофи или опростен Оксфорд. В бутониерата - бяло цвете. Ръкавици - бели, от шевро, а на особено тържествен бал да са от ярешка кожа.


Облеклото на джентлемена: Дрескод White Tie


Копринен цилиндър или клак. Копчетата на пластрона или нагръдника на ризата са перлени, а бутанелите от най-скъпоценни метали и инкрустирани със скъпоценни камъни. При вечерни сватби се съблюдава именно този дрескод, а при дневни, както също и молебени и погребения, е предписан жакет, бяла жилетка от пике, бяла риза пике, сиви, райе панталони, светла вратовръзка, фиксирана с игла, светлосиви шведски ръкавици и цилиндър.

В Англия така се присъства и на конни състезания в Аскът - бляскава сцена на многовековна светска суета и непоклатима традиция. 

При това предписание часовниците са джобни. Фракът се носи с черна пелерина или черно палто.

Фракът е задължителен  при официални приеми в посолства, при връчване на акредитивни писма на короновани особи и при връчване на Нобелови награди. На поканите се отбелязва и декорация - ордени и отличия, с които лицето е удостоено. Поясът е с фалти нагоре, защото  по традиция джентълменът пъхва там визитките, които получава по време на приема.


Снимка:
Американският моден дизайнер Том Форд, облечен по стандарт White Tie


Още за Облеклото на джентлемена:

Облеклото на джентлемена - апотеоз на шивача