Облеклото на джентълмена:
Дрескод Black Tie


След като разгледахме стандарта White Tie, е време да се спрем и на Black Tie.

Ако на поканата е отбелязано Black Tie - това означава официално вечерно облекло или смокинг. Той се носи само след 18 часа. Появил се е в английското аристократично общество първоначално като облекло, подходящо за пушалните салони, в които се уединяват джентълмените, откъдето идва и името му, smoking jacket. 


Облеклото на джентлемена: Дрескод Black Tie


Второто му название иде от английския Club Tuxedo, където бива въведен през деветнайсети век, за да замести фрака с нещо, не така официално. Лъскавите ревери  позволяват на пепелта от цигарите да пада свободно върху килима, тъй като се е считало голямо неприличие да се тръска в пепелник.  Събличал се е при напущане на пушалния салон и връщане при дамите. 

Днес смокингът е стандарт за вечерно мъжко облекло.  Носи се с папийонка в черен цвят от сатен или коприна и пояс - cummerbund. Ако кавалерът придружава дами в театъра или в операта, особено ако е в ложа, той непременно трябва да е в смокинг. В Англия е допустим и спенсър.

Препоръчителните цветове са черно, тъмносиньо и бургундско червено, ако смокингът е от кадифе. Смокингът се носи с черни обувки, но не лачени. Много шик е в джоба му да е наличен ридикюл с миниатюрна четчица за почистване на пепелта. Има и двуредни смокинги за по-неофициални случаи. Отново клак или мека филцова шапка.


Снимка:
Актьорът Даниел Крейг, облечен по стандарта Black Tie